Alexander Girard - Design mellem popkunst og folkekunst

Alexander Girard - Designer Moderne mønstre, legesyge farver, iøjnefaldende former – Alexander Girard (1907-1993) repræsenterer alt dette og meget mere. Navnet er synonymt med både fortidens og nutidens tekstildesign samt med amerikansk efterkrigstidsdesign og verdenskendte indretningsløsninger. Alexander Girard var et af det 20. århundredes mest betydende tekstildesignere og indretningsarkitekter. Hans særlige talent? At have øje for det ekstraordinære og de små detaljer i verden.

Sammen med George Nelson og Charles Eames skabte Girard et designteam, som vil blive husket over hele verden i mange generationer. De tre designere arbejdede tæt sammen og havde stor betydning for de grundlæggende designprincipper i 1950‹erne og 60‹erne – i første omgang i USA og derefter globalt.

Over 300 tekstildesign

Tekstildesign var Alexander Girards primære fokusområde. Som leder af materiale- og tekstilafdelingen hos Herman Miller skabte den amerikansk-italienske designer mere end 300 forskellige grafiske design i løbet af 20 år. Hver eneste af hans design udtrykker Girards kærlighed til stærke farver og abstrakte former. De spænder fra farvestrålende blomsterelementer til sort-hvide mønstre – altid med et legende element. Girard var dygtig til at kombinere indflydelsen fra popkunst og folkekunst i et individuelt mix af stilarter. Enkle striber, cirkler og trekanter blev til mønstre, og deres indflydelse kan fortsat mærkes i dag.

Mange elskede og klassiske design, som oprindeligt blev designet af Girard som betræk eller gardiner, tilfører stadig i dag noget unikt til en bred vifte af boligtilbehør, mindre møbler og tekstiler – præcist som for 50 år siden. De er ganske enkelt tidløse. Ud over virksomheder som Maximo og Herman Miller er disse produkter først og fremmest blevet produceret og distribueret af Vitra. Sammen med Girards familie udvalgte den mangeårige producent nogle af de mest populære design og genoptrykte dem i Vitra Home Complements Collection. Det er svært at forestille sig Connox Interior Design Shop uden Love Cushion, Wooden Dolls, Greeting Cards og mange andre grafiske produkter.

Katalog: Vitra - Wooden Dolls Vitra – kaffekrus, grønne øjne Træfigurerne Mother Fish & Child fra Vitra

Inspiration fra hele verden

Girards talrige mønstre afspejler designerens interesse for at rejse, natur, byliv og folkekunst. Hans inspirationskilder? Farver og former fra hele verden. På sine utallige ture indsamlede Alexander Girard med stor passion tekstiler og folkekunstgenstande fra mange forskellige kulturer. Han nåede op på at have en samling på over 100.000 genstande fra hele verden. I 1993, hans sidste leveår, testamenterede han sin samling sammen med sit atelier til Vitra Design Museum. Tusindvis af skitser, prototyper og modeller – en drøm for designfans og kunstkendere.

Girards gennembrud som indretningsarkitekt

Ud over tekstildesign gjorde Alexander Girard sig også bemærket som indretningsarkitekt. Han stod bag en række verdenskendte indretningsløsninger, hvor de mest berømte er Irwin Miller House i Columbus, Indiana, med Eero Saarinen som arkitekt (1953), hans eget hus i Santa Fe (fra 1953) samt restauranterne La Fonda Del Sol (1960) og L‹Etoile (1966) i New York.

Restauranten La Fonda del Sol indbragte Girard anerkendelse i hele verden og slog hans navn fast som indretningsarkitekt. Han designede hver eneste detalje – fra indretning til borddækning og personalets uniformer og alt, hvad der ellers kræves til en toprestaurant. Girard fungerede også som både indretningsarkitekt og grafisk designer på et andet stort projekt for Braniff International Airways. Han skabte hele luftfartsselskabets designlinje i 1965, fra flybilletter, til lounges og endda flyene – 17.543 genstande i alt!

Den arkitektuddannede designer modtog livet igennem talrige priser og hædersbevisninger for sit arbejde.

Vitra – lykønskningskort, Firkløver Katalogbillede: Vitra – Wooden Doll Cat/Dog Alexander Girard Love pude

Udstilling: The Life of Girard på Vitra Design Museum

Vitra Design Museum startede med at restaurere Girards arv og skabte derudfra den første omfattende retrospektive udstilling af designikonets samlede værker i Europa. Kunstnerens liv og virke kan opleves på Vitra fra 12. marts 2016 til 29. januar 2017 på Vitra Design Museum i Weil am Rhein – på «Alexander Girard« udstillingen.

Om udstillingen
Navn: Alexander Girard
Indhold: A retrospective on the complete works of Girard in Europe
Dato: 12/03/2016 til 29/01/2017

12/03/2016 - 29/01/2017

Vare fra 01.06.2016

Alle varer fra denne kategori Behind the Scenes