• Gratis forsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Carl Hansen & Søn – om et dansk designarv og en modig kvinde

100 led i fremstillingsprocessen kræver produktionen af en CH24 stol. Sædet bliver flettet i hånden af 120 meter papirsnor af bæredygtigt svensk skovbrug. CH24 Y-stolen er et mesterværk og et glimrende eksempel på dansk håndværk. Bag den står producenten, der har skabt en traditionel, bæredygtig produktion med fokus på kompromisløs kvalitet: Carl Hansen & Søn.

CH24 Wishbone Chair af Carl Hansen

I dag er Y-stolen en internationalt anerkendt stol, dens designer Hans J. Wegner og New Danish Design et kendt begreb verden over. Dette grunder i en historie med stærke rødder, modige hovedpersoner og et vellykket samarbejde. En historie, der startede 1908 i et lille møbelværksted i Odense i Danmark...

Hvordan det hele startede

Møbelsnedkeren Carl Hansen grundlagde sin virksomhed i Odense, Danmark i 1908. Hans vision var at producere møbler i høj kvalitet til en acceptabel pris. I begyndelsen producerede virksomheden møbler på bestilling herunder spisestuemøbler og sæt til soveværelset.

Carl Hansen & Søn - Værksted i Odense, Danmark

Eftersom han blev kendt for den ekstraordinære kvalitet, producerede virksomheden også mindre serieproduktioner. Derved opstod kombinationen af høj håndværksmæssig kvalitet og rationel serieproduktion, der blev firmaets hjørnesten.

Produktion af CH24
Produktion af sædet fra CH24
Produktion af CH24
 
 

I en alder af 23 – overtog Carls søn Holger Hansen virksomheden i 1934. Han indså, at hvis virksomheden skal at gøre fremskridt, han havde brug for en god designer.

Hans J. Wegner med CH445 Wingchair

1949 cyklede Hans J. Wegner den lange vej fra København til Odense og præsenterede Carl Hansen & Søn fire design: CH22, der blev produceret igen i 2016, CH23, som afspejler Wegners passion for klassisk håndværk, CH24 Z-stolen og CH25 med flettet ryglæn og sæde - alle var meget kompliceret at fremstille. Design af en kunstner og ikke en forretningsmand. Holger Hansen var dog forretningsmand og han troede på Hans J. Wegners design og dansk håndværk, der gjorde at samarbejdet blev en succes og gjorde Carl Hansen & Søn til det, hvad det er i dag.

CH22 stolen af Carl Hansen, sæbebehandlet eg
 
 

1950 blev alle fire stole solgt på markedet. Holger Hansen gav udkastene til serieproduktionen og tilpassede en stor del af produktionen til de designmæssige meget udfordrene møbler. Det var et kæmpesats for Holger Hansen, og de nye møbler blev heller ikke en udpræget succes.

Et initiativ for dansk design

Der gik ikke langt tid før Holger Hansen, Ejvind Kold Kristensen og Hans J. Wegner i 1951 grundlagde en Alliance sammen med andre danske producenter af Wegner Furniture og grundlagde SALESCO. Selskabet tjente kun markedsføring og distribution af møbler designet af Hans J. Wegner i Danmark og udlandet. En smart idé, som ikke kun gjorde møbeldesigner og arkitekt berømt uden for Danmarks grænser. "Dansk Møbel Design" har også i sig selv været et verdensomspændende koncept.

En kvinde tager sit skæbne i hånden

Holger Hansen døde i en ung alder af hjertesvigt og efterlod to sønner og hans kone Ella. Det var 1962 og hans søn Knud Erik Hansen var kun ti år gammel, hvis storebror Jørgen var 15. Der gik engang 24 timer efter hendes mands død, at Ella Hansen tog en modig og uventet beslutning: Hun ville drive familievirksomheden indtil hendes sønner var gamle nok til at overtage.

Carl Hansen & Søn - 3 generationer

Indtil da havde Ella Hansen næppe været involveret. Hun brugte hele summen af sin mands livsforsikring til at betale leverandørerne. Det sikrede virksomheden likviditet uden at skulle gøre noget. Ella omstrukturerede selskabet og Jul Nygaard, der var langtidsansat, fik mere ansvar.

Ella Hansen var en charmerende ung kvinde, hun var meget lille og talte ikke andre sprog, men folk elskede hende. Hvad enten fransk, tysk eller amerikansk, Ella talte med dem på dansk - og hun solgte møblerne i næste 20 år.

Eftersom hendes ældste søn, Jørgen Gerner færdiggjorde lærlingeuddannelsen i en anden møbelvirksomhed, blev han ansat under Jul Nygaard hos Carl Hansen & Søn. Forsigtige og reflekterende førte de virksomheden. På det tidspunkt var Y-stolen så efterspurgt, at ventelisterne midlertidigt blev udvidet til to-et halvt år - og alligevel var folk ikke kede af at vente på en af disse ikon stole.

Produktion af CH24

En ny generation og stærke rødder

I 2002 valgte Jørgen Gerne at fortsætte din karriere et andet sted, hvorfor hans yngre bror Knud Erik Hansen overtog virksomheden og varslede nye tider. Han overtog en virksomhed med 20 medarbejdere, der producerede en stol med en ventetid på to år og havde en masse irriterede kunder. Inden for et par år, gjorde han virksomheden til et voksende, internationalt succesfuldt selskab med en eksportandel på 50 procent i 2018. Han byggede en ny, moderne fabrik i Aarup, uden for Odense, og reducerede ventetiden for Y-stolen til seks uger ved hjælp af moderne maskiner. Allerede i 2008 havde han 165 ansatte. Ud over at stole klassikere, gjorde han det stadig lettere at producere spiseborde, lænestole, taburetter, sofaer, sideborde og kontormøbler.

Carl Hansen CH22 er klassisk og mangefacetteret
Carl Hansen - CH53 skammel i sæbebehandlet eg med naturlig vævning
Carl Hansen – CH338 spisebord med udtræk, 200 x 115 cm i ludbehandlet eg med CH20 Elbow Chair
Embrace stolen fra Carl Hansen
Carl Hansen - CH337 med CH24 Wishbone Stol
 
 

Knud Erik Hansen gjorde brug af alle sine erfaringer og gennem hans hårde arbejde og passion for virksomheden, forandrede hannæsten alt. Kun én ting er det samme til den dag i dag: Hvert enkelt møbel er lavet af førsteklasses kvalitet, traditionelt håndværk og bæredygtige materialer - grundlaget, som hans bedstefar og hans far havde skabt næsten 100 år tidligere. Af den grund tager det 100 led i fremstillingsprocessen af CH24-stolen. Af denne grund kræver det 120 meter papirsnor til sædet, der stadig bliver vævet i hånden i dag. Og derfor er dens korpus stadig lavet af 150 år gammel bøg- og egetræ fra danske skove.

CH24 Wishbone Chair i skoven

Også hvis navnet Carl Hansen, som den største producent af Wegner møbler, er uadskilleligt forbundet med ikon stolene fra Hans J. Wegner, har producenten også nogle andre vigtige møbel design-klassikere fra de mest indflydelsesrige danske arkitekter som Mogens Koch, Kaare Klint og Ole Wanscher. Mesterværker, som Carl Hansen & Søn bringer den danske designtradition ud til verden. Tag et kig ind!

Vare fra 02.02.2023, af Isabelle Diekmann

Alle varer fra denne kategori Behind the Scenes