Designerpar

Vi kender til myten om det enlige geni, som opnår sine allerbedste resultater, når vedkommende arbejder alene, fra både litteraturen og kunsten. Design er imidlertid en disciplin, hvor samarbejde fællestrækket bag succeshistorierne. Og inden for design har man set særligt kreative samarbejder, hvor der blev knyttet bånd for livet, ikke kun professionelt, men også personligt.

Charles og Ray Eames

Vi bliver nødt til at indlede fortællingen om designerpar med Charles og Ray Eames – to af de mest indflydelsesrige designere. Charles og Ray, som var uddannet malerinde, mødtes i 1940 på Cranbrook Academy of Art. Charles underviste i design, mens Ray var studerende. De blev gift et år senere, og i løbet af deres næsten 40 år lange og usædvanligt produktive forhold skabte de design, som i dag betragtes som nogle af de største designklassikere.

Deres legendariske design tæller bl.a. Lounge Chair (1956), en stol, der er fremstillet af formstøbt krydsfinér og glasfiber, og Fiberglass Chair (1950), den første industrielt fremstillede plaststol. Baggrunden for deres materialemæssige nyskabelser skyldtes ikke mindst en usædvanlig ordre fra det amerikanske militær, som Eames-parret påtog sig under Anden Verdenskrig: De udviklede flydele, benskinner og bårer af krydsfiner og lærte også teknikken til at bøje krydsfinér under damp. De bevarede karrieren igennem interesseren for industriel masseproduktion med henblik på at tilbyde både form og funktion til overkommelige priser. Med Aluminium Chair (1958) – der blev fremstillet ved hjælp af en aluminiumsstøbeproces – skabte de en stol, som den dag i dag står på mange chefkontorer. Selv om Eames-parret ønskede at skabe godt og billigt design, er priserne på deres designklassikere i dag ganske høje. Med nogle få undtagelser er det umuligt at adskille de værker, som Charles og Ray Eames skabte livet igennem, da de i fællesskab omsatte idéer til fuldkomne kreationer. De fleste går ud fra, at Ray stod for det kunstneriske, mens Charles snarere håndterede de tekniske aspekter af deres arbejdsfællesskab.

Anna Castelli Ferrieri und Giulio Castelli

Anna Castelli Ferrieri og Giulio Castelli

Et andet par, som helt klart ofte har talt om design ved morgenbordet, er Anna Castelli Ferrieri og Giulio Castelli. Som art director og medstifter af den italienske møbelvirksomhed Kartell havde de en enorm indflydelse på italiensk design (selv om parret i starten bevægede sig i hver sin retning rent professionelt). I 1946 grundlagde Anna Castelli Ferrieri sit eget arkitektfirma i Milano og bevarede kontakten med Le Corbusier og Franco Albini, mens Giulio Castelli var uddannet kemiker, der udforskede egenskaberne ved plast med nobelpristageren Giulio Natta. Kort tid efter endt uddannelse grundlagde Giulio Castelli virksomheden Kartell – som nu betragtes som en banebrydende virksomhed inden for fremstilling af møbler i plast. Parrets professionelle veje mødtes i 1966, da Anna designede Kartell-bygningen i Binasco og blev derefter designkonsulent og senere art director hos Kartell. Indtil sidst i 1980'erne arbejdede parret side om side hos Kartell og revolutionerede igen og igen det æstetiske udtryk med humoristiske, farverige og funktionalistiske genstande i plast.

Alvar und Aino Aalto

Aalto

Aalto er et andet stort navn inden for moderne design og arkitektur. Men kun de færreste ved, at Alvar Aaltos kone, Aino, også var designer. I 1924 blev Aino ansat i Alvar Aaltos arkitektfirma. De blev forelsket, giftede sig og indledte deres livslange partnerskab. Rent professionelt var der dog en vis konkurrence ægtefællerne imellem, og i 1932 blev Alvar Aalto slået af sin kone i en designkonkurrence. Vinderbidraget, "Aino Aalto"-glasserien, var det første glasdesignprodukt, som var beregnet til daglig brug og kunne fremstilles ved hjælp af moderne produktionsmetoder. Men som Eames-parret arbejdede også Aino og Alvar sammen om design af møbler og inventar. Med deres kompromisløse funktionalisme og tidløse design med humanistiske tegn har Aino og Alvar Aalto forskønnet hverdagen for mange mennesker – og ikke kun i Finland.

Vare fra 12.02.2013, af Anja Beckmann

Alle varer fra denne kategori Behind the Scenes