Interview med designeren: Gesa Hansen

"Træ er for mig et magisk materiale."

Med en bedstefar, der var arkitekt, og en far, der havde eget møbelbrand (Hans Hansen), lå det muligvis i kortene, at Gesa Hansen med de danske rødder skulle få en karriere inden for design.
Gesa Hansen voksede op i den tyske region Sauerland, læste på Bauhaus Universitetet i Weimar og tilbragte tid i Japan, inden hun flyttede til Paris. Her arbejdede hun i den franske arkitekt Jean Nouvel's studio, indtil hun i 2009 etablerede egen tegnestue: The Hansen Family. Siden da har Gesa Hansen med sit naturlige skandinaviske design været regnet for en af Tysklands mest succesrige unge designere. I interviewet med Connox giver Gesa Hansen os et kig ind i hendes daglige liv, deler med os, hvem hun anser som sit designidol og løfter sløret for fremtidsplanerne.

Hvad gav dig lysten til at blive designer?

Jeg ville oprindeligt slet ikke være designer; jeg ville være grafiker. Der lå altid en masse designbøger fremme hjemme hos mine forældre og hos min onkel, men jeg var altid mere fascineret af layoutet end af indholdet. Det var først, da jeg var til et foredrag med Axel Kufus, at jeg forstod, hvad det vil sige at være designer. Han vil altid være en rollemodel for mig, i forhold til hvad det vil sige at være designer.

Efter at have læst på Bauhaus Universitetet i Weimar flyttede du til Japan i to år, og i de sidste mange år har du boet i Paris. Hvad har dine udlandsophold og din tid i Paris betydet for din personlige stil?

I Japan var jeg fascineret af det højspændte forhold mellem tradition og modernisme: den utrolige sans for detaljer og tilstedeværelsen af ritualer. Jeg oplever, at mange ritualer går tabt i hverdagens stress og jag. Jeg forsøger at give plads til nogle af dem med mine møbler.
Paris er mit andet hjem: der er ingen anden by, hvor jeg føler mig så godt tilpas eller så meget hjemme, som jeg gør her. Det er dels på grund af byens skønhed og dels på grund af menneskene: Jeg elsker de parisiske hverdagsritualer. Og det er en meget emotionel city. Jeg har lært at være mere løssluppen her – med farver, tekstiler og mønstre.

The Hansen Family - Remix kollektion sofabord The Hansen Family - Remix kollektion sofabord

Den unge designer bliver inspireret af naturen. Det er ikke kun farver og former, der inspirerer Gesa Hansen; frem for alt er det faktisk det naturlige træ, som Gesa Hansen foretrækker til sine møbler.

Træ er et magisk materiale for mig og har været det, lige siden jeg var barn. Dengang byggede min bedstefar alt, hvad jeg kunne ønske mig, af træ: skibe, et dukkehus, små møbler til mine bamser, en lille bil... Jeg havde en fornemmelse af, at man kunne lave alt af træ, og den følelse har jeg stadig. Jeg kan også godt lide, at det er et levende materiale, og jeg kan lide den måde, det føles på, duften og måde det ældes på.

Typisk Hansen? Følger dine designs en særlig rød tråd?

Jeg foretrækker diskret design. Jeg forsøger at finde frem til perfekte, harmoniske former og linjer. Det er også vigtigt for mig, at møbler lever op til deres egentlige formål. Men alt, hvad jeg laver, er i tråd med den skandinaviske designtradition. Jeg tror, det ligger i mit DNA.

The Hansen Family – Tivoli Remix Sound skænk The Hansen Family – spejl, sort Fleksibel sofa & dagseng i en

Hvordan ville du beskrive din egen boligindretningsstil? Har du nogle særlige møbler i dit eget hjem?

Næsten alle mine møbler har en historie. Jeg har mange gamle møbler fra min familie, minder fra mine rejser, prototyper og eksperimenter eller produkter, som er skabt af miner designervenner. Kort sagt er jeg følelsesmæssigt forbundet til alle mine møbler.

Som medstifter af The Hansen Family har du ikke alene arbejdet med nye produkter hertil; siden 2011 har du også samarbejdet med HFB Studio om indretning og scenografi. Hvordan ser en almindelig arbejdsdag ud for dig?

Om morgenen kører jeg mine børn i børnehave. Derefter mødes jeg med Pascaline og Ai til en kop kaffe på Restaurant 52, som er min mands restaurant, og som jeg har designet. Vores kontor ligger et stenkast fra restauranten. Hvis vi har brug for materialer, tager vi rundt til Paris' mange showrooms for at finde nye fliser, tekstiler eller gulvtæpper. Lige for tiden arbejder Pascaline på endnu en Givenchy-film, og jeg arbejder på et projekt for Dom Perignon og Villeroy & Boch. Vi taler med hinanden om alting, men på alle projekter er der en af os, der tager styringen.

Hvad er dine planer og drømme for fremtiden?
Jeg kommer formentlig til at designe mit første hotelprojekt i år. Hvis det hele lykkes, er det en drøm, der går i opfyldelse. Og så har jeg selvfølgelig været vild med Vitra og Artek, siden jeg var helt ung. Det er en drøm for mig at komme til at arbejde for en af de virksomheder.

Læs mere
Produkter designet af Gesa Hansen
"Design – det ligger til familien: Gesa, Hans and The Hansen Family" – artikel
Elle Decoration Newcomer of the Year 2012
Produkter fra The Hansen Family

Vare fra 09.05.2016

Alle varer fra denne kategori Behind the Scenes

Flere emner