• Gratis forsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Når problemet bliver en løsning: I et interview med Rudolph Schelling Webermann

Om hverdagen som grundlægger og produktdesigner og designet af Mood pendellampen til Yunic

RSW Design 4to3

En blanding af metodik og magi - Sven Rudolph, Carsten Schelling og Ralph Webermann er grundlæggerne af Rudolph Schelling Webermann og har gjort det ekstraordinære til deres specialisering. De mødtes i trappeopgangen på universitetet i Hannover på dagen for optagelsesprøven til produktdesignkurset. De grundlagde deres kontor i 2005 under navnet Ding3000 direkte fra universitetet og har gjort sig bemærket som et prisvindende produktdesign- og innovationsbureau den dag i dag.

Tak for din tid! Fortæl mig, hvordan fandt du produktdesign?

S: Jeg tegnede sneakers som barn i folkeskolen og var interesseret i at designe produkter. Jeg kom til produktdesignkurset med lidt uddannelse og måtte så indse, at det ikke kun handlede om design, men at man faktisk har mange flere muligheder i dette kursus. Du kan opfinde produkter og løse problemer. Det var en åbenbaring for mig.

C: Jeg har også selv designet mange ting tidligt. Jeg gik på Waldorf-skolen, så jeg havde mange kreative lektioner. Efter skole tog jeg til udlandet og arbejdede på et keramik i Canada. Workshoplederen der havde studeret produktdesign i Japan og sagde, at dette kursus ville være noget for mig. Så til sidst førte det ene til det andet. Det var som et skub udefra, der satte mig i den rigtige retning.

Portræt RSW-design

C & S: Ralf er uddannet tømrermester, og på et tidspunkt indså han, at han manglede det kreative aspekt i denne ret rent manuelle uddannelse. Så han stødte på produktdesignkurset med stor interesse.

Hvordan er hverdagen som grundlægger og administrerende direktør for RSW?

S: Vores opgaver er forskellige og varierer fra projekt til projekt. Uanset om det er et lille projekt som at designe en nøglebrik eller et stort arbejde som at designe et helt filialkoncept: Det er altid spændende, og derfor nyder vi at gå på arbejde hver dag. Det rene arbejde el Daglig rutine er stort set ens, medmindre vi rejser til messer eller møder kunder. Ellers arbejder vi allerede en forholdsvis normal 40-timers uge og forsøger ikke at skulle lave nattevagter (griner).

Dit bureau er i Hannover. Hvorfor Hannover?

C: Vi kommer ikke alle tre oprindeligt fra Hannover, men kom hertil, mens vi studerede på universitetet, og vi kunne bare rigtig godt lide det her. Vi tre ville starte vores egen virksomhed umiddelbart bagefter. Så det var helt rigtigt, at der var et finansieringsprogram for nystartede virksomheder, der blev grundlagt ud fra universitetet i Hannover. Denne støtte hjalp os meget, især i begyndelsen.

Office RSW Design

S: Hannover er helt grøn, du behøver ikke en bil for at komme hurtigt overalt. Jeg kan godt lide folk her, fordi de er meget nede på jorden. Her behøver du ikke at være nogen eller portrættere nogen, du kan bare være den, du er.

Din kernekompetence er design og fremstilling af forbrugsvarer. Hvad kan det betyde?

S: I produktdesign er der begrebet "lavt komplekse forbrugsvarer". Du kan forestille dig alt, som du kan designe som enkeltperson eller som et lille team.

S & C: Vi spiller produktdesign som et hold, vi er holdspillere. Hos os kan du i sidste ende nogle gange ikke længere sige, hvem der i sidste ende havde den oprindelige idé. Vi er altid i diskussion om tingene og udvikler dem altid sammen.

Du er overbevist om, at vellykkede produkter skal opfylde reelle brugerbehov. Hvordan ser en designproces ud for dig?

S: Det meste af tiden begynder processen med at lede efter problemer. I princippet er det en stor nøgle til et succesfuldt produkt: At identificere et af disse problemer og løse det overbevisende.

Konstantin Slawinski ladeboks skjuler det velkendte virvar af kabler

C: Disse er for eksempel piskeriset til Norman Copenhagen eller ladeboksen til Konstantin Slawinski. Vi tager et holistisk syn på brugen og fordelene ved produktet og bruger dette til at udvikle en løsning, der virkelig giver mening for brugeren. Som i dette tilfælde: en, der kan foldes sammen og enCharge Box.

Du har designet Mood pendlen til Yunic i samarbejde med designeren Christian Stapelbroek. Hvad var inspirationen til designet?

S: Der har været smarte lysstyringer i en årrække, hvoraf mange fungerer via lyskontakten. Vi følte, at disse ofte har en tendens til at komplicere tingene, eller har et rent dekorativt formål eller ikke er et skridt fremad med hensyn til håndtering. Christian Stapelboroek er en designer fra Hannover, som vi altid er glade for at arbejde sammen med. Mood pendlen var en stor udfordring, fordi vi var i stand til at gå til projektet sammen uden nogen specifikationer.

C: Vi ønskede at skabe et design, der er uafhængigt af apps, kan bruges af alle og stadig vil fungere om 50 år. Den gyldne lysdæmper, som kan ændre både lysstyrken og lysets farve ved blot at dreje den, er ikke kun smuk at se på, men giver også en reel merværdi. Uanset om det er til middag, arbejde eller kunsthåndværk med børnene: Forskellige brugsscenarier kræver forskelligt lys, og det er muligt med Mood-pendlen.

Hvilken funktion kan du bedst lide ved Mood-pendlen?

S: Det er interaktionen, jeg nyder. Du har lyst til at bruge denne lysdæmper. Selve handlingen bliver til noget glædeligt.

C: Det, jeg godt kan lide, er kontrasten mellem enkelt design og høj funktionalitet. At det giver en sådan merværdi på trods af at det er et ret simpelt produkt.

Hvad sætter du pris på ved at arbejde med Connox?

S+C: Vi har ofte kunder, der er baseret i udlandet, og som du ikke bare kan sætte dig ned til en kop kaffe og snakke om et produkt med. De bedste ideer opstår i direkte dialog, og det er muligt hos Connox.

S+C: Du ved også, at produkterne præsenteres i flotte rammer og er blandt mange andre gode produkter. Connox er en agil virksomhed, produktudviklingen skrider frem, fordi der er mennesker, der er motiverede. Det er sjovt. Du kan fortælle, at du arbejder med mennesker, der har drive og gerne vil opnå noget.

Du arbejder også som underviser i kurset Bæredygtig Entrepreneurship på Hannover University of Applied Sciences. Hvad handler det om?

S: Kurset handler om at hjælpe studerende på business administration med at udvikle ideer og forretningsmodeller, der er relateret til bæredygtighed. Dette er meget sjovt og er også en helt ny tilgang for eleverne. Ikke kun for at opbygge en økonomisk succesfuld virksomhed, men også for at behandle bæredygtighedsfaktorer med høj prioritet.

Hvordan implementerer du praktisk "bæredygtighed" i dit arbejde?

S: Vi ved nu, hvad der gør et produkt bæredygtigt, og hvad der ikke gør. Det er derfor, vi kun ønsker at sætte produkter ind i denne verden, der gør verden bedre og ikke værre. Det er selvfølgelig altid noget, der ikke er helt i dine egne hænder, for du arbejder mest for producenter. Men vi vil være endnu strengere i fremtiden.

Office RSW Design

C: Vi har en vis vugge-til-vugge-ambition. Vores produkter skal være genanvendelige eller endda fremstillet af genbrugsmaterialer. Selv under konsultationerne opfordrer vi virksomhederne til at tænke over bæredygtighedsspørgsmål. Vi lægger også stor vægt på kvalitet og holdbarhed. De produkter, vi designer, er produkter, som du i bedste fald beholder i en menneskealder og måske endda arver

Hvad ønsker du dig for industriens fremtid?

S: Nogle gange ville jeg ønske, at vi designere blev set mere som en del af helheden. I princippet tager vi os af kernen med de produkter, vi designer. En familie troede ville være rart. At vi, selvom vi er eksterne designere, ses som en integreret del af hele processen og er med fra et tidligere stadie.

Mange tak for disse spændende indsigter!

Vare fra 06.09.2022, af Bianca Speckhan

Alle varer fra denne kategori Behind the Scenes