Belysning i stuen

Gode råd til den rette stemning

Nyta – Tilt pendel

Se TV, modtag gæster eller læs en god bog med stemningsfuld belysning – dagligstuen benyttes til mange ting. Kravene til belysningen i dagligstuen er tilsvarende store. Flere forskellige lyskilder giver struktur og atmosfære til et rum og dets anvendelse. Nøgleordet er målrettet belysning! Se din stue i det rette lys med vores tips! Hvad skal man holde sig for øje? Lysstrøm, lysfarve og de rigtige stuelamper.

Stemningfuld belysning i stuen - sådan gør du:

1. Grundbelysning i stuens loft
2. Skab flere lyskilder og iøjnefaldende detaljer
3. Lysdesign med den rette lyskilde
4. Indirekte belysning i stuen
5. Hurtigt overblik over lysdesign til stuen

Generelt bør en stue på ca. 20 m² have tre til fem lyskilder alt efter indretningen. Start med grundbelysningen.

Grundbelysning i stuens loft

Grundbelysningen kommer fra spotlights, loftslamper og pendler. Spotlights og flade loftslamper kan placeres midt i rummet eller fordeles hen over loftet. Pendler har deres plads over sofabordet: De vil blive ordentligt fremhævet her, og de oplyser bordet, uden at man risikerer at støde hovedet ind i lampen. Sørg for at vælge en dæmper til spotlights og spots. Det er den eneste måde, man kan tilpasse lysstemningen på.

serien.lighting – Reef loftslampe i hvid
Foscarini – Caboche loftslampe, transparent
Artemide - Empatia 26 Soffitto LED loftslampe, hvid
Artemide - Dråbe Soffitto LED loftslampe, krom / aluminiums grå
Artemide – Teti væg- og loftslampe, antracitgrå
Flos – Moni 2 loftslampe
Annex loftslampe
 
 

Stemningsbelysning betyder, at der ikke skal være direkte lys. En lysspreder spreder lyset og fordeler det ligeligt i rummet. Lys, der fordeles, er blødt og derfor mere behageligt. For eksempel har Glo-Ball pendlen fra Flos en sådan lysspreder: Opalglasset bryder lyset og spreder det jævnt over hele rummet. Pendler kan være rigtige blikfang. De kan give et rum et helt andet look, alt efter deres form, farve og materiale. Umage giver et strejf af romantik med lamperne EOS og Silvia, mens pendlerne fra Tom Dixon overbeviser med deres elegante, metalliske og industrielle charme. Det handler om at finde noget, der passer til dine stuemøbler.

Louis Poulsen PH 4/3 bordlampe
Carronade serien fra Le Klint
Flos – IC standerlampe, messing
 
 

Skab flere lyskilder og iøjnefaldende detaljer

En lyskilde er ikke nok til at opfylde de forskellige krav til en stue. Man kan skabe iøjnefaldende detaljer med en bordlampe, gulvlamper og væglamper. Skab et læsehjørne: Fritstående lamper kan justeres individuelt med fleksible led og et bøjeligt stel, så de giver tilstrækkeligt med lys til at læse ved. En lampeskærm, med åbning nedad, samler lyset og fokuserer det på bogen. Sæt en lysdæmper på lamperne for at regulere, hvor kraftigt de skal lyse, alt efter hvilken tid på dagen det er og for at udgå genskin. Undgå stærke lyskontraster, når du læser: Ud over læselampen skal der være tilstrækkelig baggrundsbelysning, så dine øjne ikke bliver for hurtigt trætte.

Produkttips til læsehjørnet: Stander- og læselampe fra Absolut Lighting, AJ gulvlampen fra Louis Poulsen og Slimsophie gulvlampen fra frauMaier

Pendel designet af Poul Christiansen
Ekstra blødt og diffust lys
Cast pendel fra Menu
 
 

Væglamper giver mere stemning og deres afgrænsede lys danner et interessant skyggespil. Denne effekt kan yderligere forstærkes i kombination med spejle. Små, mørke rum kommer til at se større og lysere ud. Større rum med store, tomme vægge bliver brudt op på behagelig vis. Billeder, skulpturer, hylder og skabe kan fremhæves med væglamper eller spotlights i loftet på udvalgte steder.

Produkttips til vægbelysning: Mesmeri Halo væglampe fra Artemide, Lucellino NT væglampen fra Ingo Maurer, Base væglampen fra Tom Dixon

Bordlamper spreder også punktbelysning på samme måde som væglamper. I vindueskarmen, på en skænk, på hylder eller på et bord – en bordlampe er ikke kun en lyskilde, men også et meget dekorativt element. Derfor skal den have en diskret elegance.

Produkttips til bordbelysning: Wagenfeld lampen WG24, Pedrera bordlampen PD1 fra Gubi og Bourgie fra Kartell

Foscarini - Spokes MyLight LED-pendel 2, large / hvid
Pulpo – Oda lampe small
 
 

Sørg for, at dine lyskilder passer til hinanden. Det betyder ikke, at alle lamper skal være fra samme serie eller brand. Men de skal kunne spille sammen. Hvis pendlen er meget fremtrædende, bør de øvrige lyskilder træde lidt mere i baggrunden. Har du installeret små spotlights og diskrete væglamper, er der ingen grænser for, hvad du kan vælge som bordlampe. Hav også den øvrige indretning af din stue in mente.

Lyset i nærheden af fjernsynet bør være dæmpet, så der ikke kommer forstyrrende refleksioner på skærmen. Indirekte vægbelysning, som f.eks. bag fjernsynet, samt diffust lys i midten af rummet ved hjælp af dæmpede loftslamper eller forskellige mindre lamper giver en behagelig oplysning. Hvad angår fjernsynet, er der yderligere en ting, man skal tænke på: Store forskelle i lysstyrken mellem skærmen og resten af rummet er ret krævende for øjnene.

Flos – IC C/W1 BRO væg- og loftslampe, messing
Artemide - Empatia 26 Tavolo LED bordlampe, hvid
Rise væglampe fra Normann Copenhagen i grå.
 
 

Lysdesign med den rette lyskilde

Tænk på miljøet og din tegnebog, når du skal vælge den rigtige elpære til din dagligstue. LED'er er som udgangspunkt dyrere, men da de har en meget længere levetid og holdbarhed end sparepærer, vil de lavere elektricitetsomkostninger hurtigt opveje ekstraudgiften. Moderne elpærer fås i forskellige lysstyrker og lysfarver, som giver et lige så varmt lys som de klassiske glødelamper. Fatningerne er også blevet ændret i takt med udviklingen: LED'er passer til standardfatningerne E27 og E14 på klassiske lamper. Lyskilden er afgørende for lysstyrken og atmosfæren sammen med de øvrige stuelamper.

Lantern LED-lampe fra Kartell i røgfarve
Ray bordlampe H 40,1 cm fra Mater i sort
Gloster – Ambient Cocoon solcellelampe, hvid
Mooon! batteridrevet LED-lampe H 40 cm fra Fermob i muskatnød
Dolmen LED-gulvlampe fra Foscarini | Connox Interiørshop
 
 

Lysstyrke målt i lumen

Forskellige rum kræver forskellige mængder lys. Du behøver ikke så meget lys i stuen som i køkkenet og badeværelset. Størrelsen af rummet spiller også en rolle, når det drejer sig om belysningen i din stue. Således skal der færre lamper til lyst indrettede rum end til mørkere rum for at give samme lysindtryk. Lumen (lm) er målet for lysstrøm og dermed værdien for lysstyrken i en pære. Eksperter anbefaler 100 lumen pr. kvadratmeter til generel rumoplysning i stuen. Det opnår man ved at supplere med ekstra lyskilder, såsom bordlamper, indirekte væglamper og gulvlamper. Dæmpbare belysningskilder kan tilpasses lysforholdene.

Den rigtige lysfarve til din stue

Kelvin (K) er et mål for, om en pæres lys er i en varm gullig farve eller en kølig blålig nuance. Der er tre intervaller:
– < 3.300 Kelvin: varmt hvidt lys, afslappende
– 3.300-5.300 Kelvin: neutralt hvidt lys, energigivende
– > 5.300 Kelvin: dagslys, fremmer koncentrationen

Muuto – Fluid pendelVores anbefalinger til dig:PendlerSe nu!

Mens en lysfarve på over 5.300 Kelvin fremmer koncentrationen, virker farvetemperaturer op til 3.300 Kelvin afslappende. Pærer i den farve skinner som de gammeldags pærer, og minder om belysningen i aftentimerne. Gennem menneskets udviklingshistorie er varmt lys ifølge vores indre ur blevet forbundet med afslutningen på dagens arbejde og starten på restitutionsfasen. Det udstråler hygge og er derfor særdeles velegnet til brug i stuen. Naturligvis er lystemperaturen, i modsætning til lysstrømmen, frem for alt et spørgsmål om personlig smag. En stue kan også fint oplyses med naturligt, hvidt lys. En lampe med højere Kelvin anbefales til læsehjørnet.

Produkttips til varmt hvidt lys: LED Superstar Classic A fra Osram energisparepæren 001 fra Plumen, verdens første designersparepære, og Parathom Classic P25 LED pæren fra Osram

Gem bordlampe med lysdæmper fra Foscarini i hvid
Smithfield C loftslampe fra Flos
Plumen 001 – energisparelampe
 
 

Indirekte belysning i stuen

Direkte lys skaber fokuseret belysning, som fremhæver udvalgte møbler og rum, indirekte belysning skaber velbehag og stemning. Hvis lyskilden er lukket, vil det blide lys påvirke opfattelsen af rummet. Forsænkede lamper og LED-bånd i hjørner i loftet, bag møbler eller vægdekorationer er moderne og dekorative. Ud over det findes der forskellige lyskilder, som indirekte kan oplyse din dagligstue, uden at du behøver at gøre noget aktivt. Den italienske producent Flos tilbyder en bred vifte af spotlights til loftet, i form af fritstående lyskilder, der oplyser loftet nedefra. Det kaster lys tilbage i rummet. En speciel type indirekte lys får man med Moni loftslampen fra Flos: Lyset reflekteres af sprederen i loftet og brydes af en særlig holder i støbt stål, som kaster geometriske mønstre på loftet i en cirkel omkring lampen. Og endnu et plus: Det ser ud som om der er højere til loftet, når der kommer lys på det.

Nyta – Tilt pendel

Vigtigt: Indirekte belysning giver ikke så mange skygger, og man får en diffus fornemmelse af rummet. Krævende visuelle opgaver, såsom at læse, skrive og lave håndarbejde, kræver direkte lys.

Hurtigt overblik over lysdesign til stuen:

– Tre til fem lyskilder til ca. 20 m²
– 100 lumen pr. kvadratmenter til grundbelysning
– Diffust, indirekte lys til hygge, direkte lys til at læse ved
– Undgå store kontraster i lysstyrke
– Varmt hvidt lys giver en afslappet stemning i stuen
– Lysdæmpere kan tilpasse lysmængden i dagligstuen
– Sørg for, at lyset rettes mod det område, der ønskes belyst, så du undgår genskin
– Husk ledninger, fleksible el-skinner, kabler og stænger, når du installerer lamper.

Vare fra 10.09.2015

Tags: LED-loftslamper, LED-væglamper

Flere emner


Relaterede rum