Dekorer med bogstaver: Typografi som levende trend

De forskellige produkter fra producenten Design LettersTypografi er årets levende trend. Vægge, puder, kopper – alt er pyntet med bogstaver. Og hvorfor ikke? Fonten kan gøre meget. Den giver os mulighed for at udtrykke os selv, viden og følelser. Ord gør os individuelle. Dekorationsmulighederne er lige så fleksible, som det vi kan udtrykke med ord. Det er grunde nok til at studere emnet typografi nærmere. Vi lærer det hele fra A til Z .

A som Ansigt: Hvad er typografi?

Typografi handler om, hvilken skrifttype der er brugt i en tekst, og hvordan den ser ud. Egenskaber såsom farve, størrelse eller afstand spiller vigtige roller. Funktioner såsom kursiv eller lige justering af bogstaverne er lige så vigtige. Skrifttyperne er opdelt i sans-serif-fonte og fonte med seriffer. Seriffer er de små linjer over eller under bogstavets krop. Typografien er ikke tekstens indhold, men meget mere dens udseende.

B som Begyndelse: Romernes store bogstaver

Typografi har en historie, og den er længere, end de fleste tror. Allerede i år 113 f. Kr. lagde romerne grunden til vores fonts udseende med deres store bogstaver. Hvert barn lærer den dag i dag alfabetet efter deres principper. Men også andre senere perioder har bidraget til udviklingen af skriftkulturen.

F som fremskridt: begyndelsen på reklameindustrien

Årene omkring 1900 betegnes ofte som startskuddet til reklameindustrien. For den industrielle revolution bidrog med mange nyskabelser til typografien. En af dem var litografi, trykning. Gennem trykning blev det muligt at producere magasiner og reklameplakater i store mængder.

O som opposition: en epoke med to stilarter

Holstee – plakat Terra Manifesto 1920'erne var usædvanlig periode. Det grafiske design var stærkt orienteret mod den dengang meget populære stilart Art Deco. Skrifttyper blev defineret ud fra en stærk vekslen mellem smalle og brede elementer. Dette markante design blev taget op igen af producenten Snug.Studio med plakaten snug.abc. Bogstavernes stærkt forenklede former minder os om byggeklodser. Bauhaus var en slags opposition til Art Deco-bevægelsen. Grafikere og designere forsøgte at skabe elementære typografier. Bogstaverne blev begrænset til deres geometriske grundformer. Uundværlige værktøjer til det var kompas og lineal. Det overordnede princip i Bauhaus-fonte var den enkle forståelse mellem forskellige folkeslag.

M som muligheder: tekniske nyskabelser revolutionerede billedet

Snug – snug.abc plakat, varm gul Opfindelsen af linoleumsfotosættemaskiner prægede skriften i 1960'erne. Det blev muligt at udvide, indskrænke eller fordreje fonte med denne teknik i modsætning til blysatstryk. Endelig revolutionerede Apple grafisk design i 1984. Med lanceringen af Apple Macintosh fik designerne på én gang nye muligheder for at designe skrifttyper. Navnlig punkscenen var begejstret. Fonte blev skåret ud og limet sammen igen.

V som visionær: David Carson går tilbage til begyndelsen

Typografien i 1990'erne var under David Carsons pen. Som art director på Ray Gun magazine brød han typografiske regler. Han flyttede tekstkolonner sammen, skrev tekster bagfra eller skar bogstaver fra. For dette ukonventionelle arbejde modtog han 150 internationale designpriser. Manifesto-plakaten af Holstee viser, hvor fantastisk forskellige skriftstørrelser og -afstande kan være. Manifestet på plakaten var det første, de tre stiftere af brandet skabte i fællesskab. De skrev det for at redefinere udtrykket "succes" for sig selv.

H som hvorfor?: Derfor elsker vi typografi!

Skrifttyperne er temmelig enkle og rene i dag. De anvendes især i den digitale tidsalder for at sikre bedre forståelse. Ikke desto mindre: Typografi har et kreativt potentiale! Den er individuel og perfekt til vægdekoration. Uanset om du foretrækker ordsprog, wallstickers eller enkelte bogstaver, er der mindst lige så mange muligheder som fonte. Det viser producenten Design Letters. Det danske designfirma indledte sin succeshistorie i 2009 med træbogstaver. Det udvidede sit sortiment med typografier af den verdensberømte danske designer Arne Jacobsen i 2011. Han havde allerede i 1937 udviklet fonten til rådhuset i Aarhus. I dag finder vi Arne Jacobsens font fra A til Z på kopper, skåle, sengelinned eller blyanter.

S som Sidst: Dekorer med bogstaver

  • Plakat fra A til Z Indram dine mottoer. Når tryk og plakater er indrammet, kommer de virkelig til deres ret. Kombiner rammer i forskellige størrelser for at få et mere afslappet vægdesign. Hvis det er for kedeligt, kan du tape din tekst på væggene med Masking Tape fra MT. Mere individuelt bliver det ikke.
  • Sæsonbetonet dekoration: Opsæt de enkelte Arne Jacobsen-inspirerede bogstaver til "Glædelig jul" eller "God påske"! Den dekoration er absolut et blikfang.
  • For at slappe af: Lidt mere hjerte? Ingen problem. Med Graphic Print Pillow Love i hjertedesignet fra
    Vitra har du noget at støtte dig til.
  • Som bogstaver eller XXL-dekoration: Du glemmer aldrig mere noget med XXL-kalenderen fra ferm Living. Særdeles praktisk: Du kan prøve din egen skrifttype direkte på wallstickers.

Kan du se – der er utallige måder at pynte med bogstaver. Det er ikke svært. Så kom bare i gang med bogstaverne!

Vare fra 03.09.2015, af Annika Schneid

Alle varer fra denne kategori Connox produktverden