Hjorten som designmodel

BeDesign – Deer metal, hvid, lille/sort, stor

Det er en ægte designklassiker: Der findes næppe et emne, der er så dybt forankret i designverdenen som hjorten – som vægdekoration, som et prægtigt trofæ eller som en enestående hylde. Fra småborgerlig kitsch til stilikon? Lidt om den brølende hjorts turbulente karriere i boligindretningen – og det, der stadig gør den unik den dag i dag.

Kunsthistorie: Væggene i de småborgerlige hjem

Mens den brølende kronhjort nærmest er indbegrebet af kitsch i dag, kom man ikke uden om den i det 19. og 20. århundredes boligindretning. Den brølende kronhjort set fra siden pyntede et utal af billeder og gjorde således sit indtog på kunstudstillingerne. Han forblev også populær som fotografisk reproduktion og indtog også mange private hjem. De farverige, illustrerede jagthistorier minder os om det fyrstelige stykke vildt og jagtselskaber og den sociale prestige, der fulgte med. På den måde blev de populære på ganske kort tid. Den brølende kronhjort pyntede glas, kopper og slips indtil 1960'erne, uløseligt forbundet med stormagasiner.

I dag optræder kronhjorten især i Bayern og i de bayerske Oktoberfester. Der pryder han Lederhosen and Dirndls, telte og hytter. Hvad boligindretningen angår, er de legende porcelænsfigurer og overfyldte vægmalerier flyttet ud. Nye materialer, enkle former og et minimalistisk design, puster imidlertid nyt liv det traditionsrige symbol. Hos producenter såsom Moustache og BeDesign optræder hjorten i forskellige produkter. Ikke uden grund.

Kronhjorten symboliserer ynde, styrke og pragt

Hjorten hører til blandt de fem dyr, der sammen med solsorten, uglen, ørnen og laksen har eksisteret længst på jorden. Han skriver historie – ligesom vores designklassikere. Kronhjorten er majestætisk og stærk – sådan beskrives den i symbolordbøger. Han går gennem livet med oprejst pande og står for stolthed og ynde. Han har stil, har vores kronhjort. Dertil kommer, at han anses for at være skovens konge og er synonym med respekt, ansvarlighed og visdom.

Vores designmodel er en sand autoritet og udtrykker en indre styrke: Et dyr, der hævder sig selv blandt andre. Uforlignelig – som hvert enkelte af vores produkter. Det imponerende gevir er et tegn på hans styrke og særkende. Geviret er et funktionelt og æstetisk våben, der samtidig pryder hjorten. Kronhjorten holder hovedet højt og udstråler derved en ganske særlig energi og sindsro, og geviret gør ham elegant og karismatisk at se på.

BeDesign – Deer træ, stor, massiv eg
BeDesign – Deer metal, hvid
BeDesign – Deer metal, sort
 
 

Det viser disse produkter: Det klassiske jagttrofæ er forældet. Innovative former, materialer af høj kvalitet og nænsomme forarbejdningsprocesser forvandler småborgerligt kitsch til moderne designerprodukter. Der er en særlig styrke og pragt over dem – ligesom hos dyrene. De er ikke kun et mondænt alternativ til kronhjortens hoved, de er også dyrevenlige. Det er det, der gør, at denne majestætiske model stadig løber gennem skovene uden at blive skadet.

Vare fra 11.09.2015, af Anja Beckmann

Alle varer fra denne kategori Connox produktverden

Flere emner