Inviter gæster på en flaske vin

Rosendahl – Grand Cru vinglasBladene falder, temperaturen daler, egern samler forråd, og pindsvin over hele landet bereder sig på en god, lang vintersøvn – og det bedste af det hele er, at vindruerne er blevet presset, gæret og filtreret, så de er klar til en hyggelig aften i godt selskab. Snup et glas og et tæppe, så skal vi skabe den perfekte hyggeaften. For at nyde vinen optimalt er der nogle tricks, du bør kende for at kunne: skænke ordentligt op, vælge de rigtige glas og bruge de rigtige remedier for på bedste vis at ilte og dekantere din vin. Sæt dig godt til rette, og læs videre...

Hvordan du skænker vin op

At skænke vin, som det sig hør og bør, er ikke kun et spørgsmål om håndelag, det er også et spørgsmål om stil. Åbn din vinflaske med en sommerfugleproptrækker som f.eks. den nuttede og smilende Anna G fra A di Alessi eller en "almindelig" proptrækker som den klassiske og stilfulde Manual Corkscrew fra Eva Solo. Når du hælder, så lad glasset stå på bordet og placer en hånd ved bunden af flasken med din tommelfinger inde i fordybningen. Med den anden hånd støtter du forsigtigt om flaskehalsen med din pege- og langefinger, så du kan hælde jævnt og stabilt. Lad ikke flasken komme i berøring med vinglasset. Når du er færdig med at hælde, så giv flasken et lille drej, idet du fjerner den – så undgår du at dryppe.

Generelt er hvidvinsglas mindre end rødvinsglas. Hvidvinsglas skal kun fyldes halvt op. Hvis du kun har store rødvinsglas, men vil servere hvidvin, så nøjes med at fylde glasset ca. en tredjedel op. Hold på glassets stilk, og er der ikke en stilk, så hold på den nederste tredjedel af glasset. Så ser det ordentligt ud, og man kan også høre den hjertelige lyd af glas, der rammer hinanden, når der skåles – skål!

Hældetud designet af Tom Nybroe Vagnbys – dekanterings-/skænkeprop

Hvilke glas du skal bruge

Inden du slår dig ned med din vin, bør du bruge et øjeblik på at overveje hvilken type glas der egner sig bedst, så du kan nyde vinen maksimalt. Størrelsen og udformningen af et vinglas har indflydelse på den oplevelse, man får, når man drikker af det: det har betydning for teksturen, og hvad vigtigere er, det har indflydelse på aromaen og de forskellige smagsnuancer. Man ville jo heller ikke drikke champagne af et kaffekrus! (Eller måske ville man, men det smager ikke lige så godt, som når man drikker det af et højt champagneglas, der i form og fremtoning er designet til at komplementere og fremhæve drikken).
Vi anbefaler Essence kollektionen fra Iittala som et perfekt eksempel på et godt design til en sofistikeret smagsoplevelse.

Kuplen på et hvidvinsglas er generelt mindre og slankere end et på et rødvinsglas, da det ikke er nødvendigt at ilte hvidvin. Det mindre glas betyder også, at glasset tømmes hurtigere og derfor oftere skal fyldes op – og det er ideelt, når man vil sikre, at den kølige væske ikke mister sin sprøde friskhed. Rødvin har, på den anden side, godt af at stå i glasset i længere tid, da den normalt serveres ved en højere temperatur. Rødvinsglas er tykkere om maven og har en større drikkeåbning. Glassets dybere bowle øger vinens overfladeareal, når den hældes op, hvilket igen øger vinens kontakt med luften. Det medvirker til at frigøre rødvinens aroma.

Specielt til rødvinselskere: Air Sense vinglassene fra Zwiesel 1872 har en unik glaskugle, som er delikat anbragt oven på stilken. Den dekanterende glaskugle gør, at vinen får lov til at ånde og på skønneste vis kan udfolde sin aroma. Den iøjnefaldende boble er også skøn at skue, hvilket betyder, at glassene tilfører et ekstra raffinement til ethvert bord.

Rødvinsglas med dekanteringskugle i glas Menu – gaveæske Air Sense glas fra Zwiesel 1872

Dekantering af vin for at forbedre smag og aroma

Traditionelt set dekanterer man kun rødvin, men nyere forskning viser, at hvidvin faktisk også kan drage nytte af at blive iltet – selv om det måske ikke er i helt så høj grad som rødvin. Uanset hvad, så får man en vin, der både ser ud og smager bedre, når den dekanteres over i et egnet glas.

Der er to gode grunde til at dekantere vin. For det første for at fjerne eventuelt bundfald og for det andet for at lufte vinen og forbedre dens kvalitet.
Når du dekanterer vin, bør du vælge en god karaffel med en bred bund, som f.eks. French Decanter karaffel fra Royal VKB. Jo tykkere karaflen er om maven, jo mere luft tilføres vinen og jo flere smagsstoffer vil der blive frigivet, når den bliver drukket. Iltning tager lidt tid, så du bør dekantere din vin nogle timer før, den skal drikkes – og for nogle vines vedkommende, helt op til 24 timer i forvejen. Det er måske ikke strengt nødvendigt, men det er det værd for at hjælpe med at frigive aromaen.

Hvis du får uventede gæster, og der ikke er tid til at dekantere vinen i forvejen, så er Blade Aerating Pourer fra Menu den perfekte løsning. Du sætter blot skænkeproppen i, hælder vinen op direkte fra flasken over i glassene, og lader vinlufteren gøre arbejdet med at få luft til væsken, så de forskellige smagsnuancer frigives.

Magisso vinkøler og Magisso karaffel 1 l fra Magisso Androgyne sidebord med marmorplade og vililter fra Menu Vagnbys – dekanterings-/skænkeprop

Opbevaring af vin, der er åbnet

Når en flaske vin er åbnet, skal den almindeligvis drikkes inden for et par dage, så den ikke mister for meget af sin aroma og smag pga. for stor eksponering over for ilten i luften. Hvis du ønsker at beholde din vin lidt længere, kan du bruge en lufttæt prop. Til det formål findes der klassikere som naturkorkpropper fra Normann Copenhagen eller lidt mere tekniske design, såsom Vignon Vacuum Stopper fra Menu, som pumper luft ud af flasken og kan få vinen til at holde i op til seks dage.

Uanset om du har en hel vinkælder eller et hjørne i køkkenet eller spisestuen til rådighed, så opbevares din vinsamling bedst i en vinreol. BOA fra Koziol er et super godt eksempel på en vinreol i et minimalistisk design, som efterligner en slanges lange, afrundede form. Og hvis du er ude efter noget, der virkelig er iøjnefaldende, så er Lasso flaskeholderen fra Peleg Design et bud på en perfekt optisk illusion til dit hjem.

Vinreolen Boa fra Koziol Alessi – Noè modulopbygget vinreol, med flasker, hvid Barkcellar vinreol fra Alessi

Nu har du valgt dine vinglas og fundet ud af, hvordan du bedst åbner, skænker og dekanterer din yndlingsvin, så dens smag fremhæves. Vinproppen er beregnet til den usandsynlige situation, at der skulle være noget tilbage i flasken sidst på aftenen, så nu skal du blot tromme nogle venner sammen eller gøre dig klar til en romantisk aften – og bare nyde det! Skål!

Del

Kan du lide det, du ser? Følg os på Facebook og Twitter og få mere inspiration til dit hjem!
Del dette opslag med dine venner:
Facebook | Twitter | Google+ | E-mail

Vare fra 20.09.2016, af Sophie Wrede

Alle varer fra denne kategori Connox produktverden

Lignende poster

Flere emner