100 år med Tapio Wirkkala – jubilæum 2015

Tapio Wirkkala anses for at være en af de mest alsidige finske designere. Hans arbejde er, på trods af hans utallige kreationer fra glasprodukter til forskellige grafiske designs, mindre kendt end de skandinaviske designeres arbejde. I år kunne han have fejret sin 100-års fødselsdag – Tapio Wirkkala, kunstner, designer og grafisk designer. Det er en god anledning til at se nærmere på den finske designers liv og arbejde.

Begyndelsen

Tapio Wirkkala blev født i det sydlige Finland den 2. juni 1915. Han flyttede til Helsinki for at studere på kunstakademiet fra 1933 til 1936, og her fokuserede han på sin passion for billedhuggerkunst. Hans senere organiske design med skulpturel charme har uden tvivl været påvirket af denne uddannelse, som Wirkkala var kendt for at anvende i blandt andet sit arbejde som glasdesigner for Iittala, Rosenthal og Venini.

I de første år efter sin uddannelse arbejdede Wirkkala som grafisk designer. Han vandt en konkurrence om at designe frimærker til de olympiske lege i Helsinki i 1940, der ikke blev afholdt på grund af krigen. Da krigen sluttede, så designerens karriere lys ud. Han blev gift med kunstneren Rut Bryk og vandt Iittalas glaskonkurrence det efterfølgende år. Dette var et afgørende øjeblik, der blev starten på et livslangt og succesfuldt samarbejde med det traditionelle, finske hus.

Et af hans mest kendte værker fra den tid er blandt andet Kantarelli vasen (1947). Den kantarellignende vase er stadig en vigtig del af Iittala kollektionen. Iittala fejrer 100-års fødselsdagen med et andet senere design: Særudgaven af de mundblæste Wirkkala flasker, der første gang blev fremstillet mellem 1959 og 1968, hylder mundblæsningens håndværkskunst – flaskerne symboliserer dermed Wirkkalas designfokus.

Naturen som kilde

Ud ovr siden af glasdesignet og det kommercielle grafiske arbejde – som frimærker og pengesedler – eksperimenterede Wirkkala også med træs skulpturelle kvalitet. Et af resultaterne af dette blev 'Lethi' (Leaf) fra 1951, en træplade der var inspireret af et blads naturlige form, og som blev udnævnt til at være'det smukkeste produkt i 1951' af magasinetHouse Beautiful på kunst- og designmessen i Milano.

Wirkkala flyttede til New York efter sin succes med 'Leaf', hvor han undersøgte det økonomiske aspekt ved at arbejde i den amerikanske designer Raymond Loewys firma. Det var Loewy, der introducerede Tapio Wirkkala for Philipp Rosenthal – arvingen til Rosenthal porcelænsfabrikken.

Wirkkala designede mere end 200 forskellige porcelænsprodukter for Rosenthal: vaser, karafler og tallerkener. Et af de mest specielle design blev Paper Bag fra 1977. Det er en vase, der ligner en krøllet papirspose. Wirkkala løftede den enkle hverdagsgenstand til et designprodukt. Vasen er en imitation af en papirspose med krøller, buler og den karakteristiske takkede kant.
I forbindelse med 100-års jubilæet fejrer Rosenthal designeren med en jubilæumsudgave af papirsposen, der fås i forskellige farver.

Wirkkala viste med designet af papirsposen sin gode sans for skønheden i hverdagsting. Wirkkalas fortolkning i porcelæn eller glas er hans metode til at bevare de midlertidige former med langtidsholdbare materialer.

Wirkkala arbejdede ikke kun for Iitala og Rosenthal, men også for kunder som Asko Furniture, Airam lysdesign og andre, inden han slog sig ned i Lappland for at få ny energi og hente inspiration midt i naturen.

Ultima Thule skudglas 5cl fra Iittala

Designet af Ultima Thule bærer præg af den skandinaviske naturs skønhed. De smeltende gletsjere var på det tidspunkt en stor inspirationskilde for designeren. Gletsjere er et eksempel på, hvordan designeren integrerede landskabets former og mønstre i sine kreationer med en vedvarende respekt for materialets naturlige kvaliteter.

'Alle materialer har sine egne uskrevne love. Du bør aldrig behandle dit materiale voldsomt. Designeren skal forsøge at være i harmoni med sit materiale.'Wirkkala

Wirkkala arbejdede med mange forskellige materialer i løbet af sin karriere, herunder træ, porcelæn, metal og glas. Kunstneren og designeren Tapio Wirkkalas organiske designs afspejler den skandinaviske naturs alsidige former, der fremhæves af hans store former for håndværk. Digteriske, tidløse designs er en af de mest alsidige finske personligheder.

Vare fra 01.06.2015, af Sabrina Pflüger

Alle varer fra denne kategori News & Trends

Flere emner