80-års jubilæum for Aalto vasen: Glaskunst skriver historie

Savoy vasen med Finlandia fra Iittala

I 1936 tegnede en af Finlands vigtigste arkitekter en meget usædvanlig vase:Aalto Savoy vasen, der er opkaldt efter sin skaber Alvar Aalto. Det er 80 år siden. I dag er denne vase et af verdens mest kendte glasobjekter. Den er et førsteklasses eksempel på enestående finsk glaskunst og et design, der bevæger verden.

Alvar Aalto var overbevist om, at design skulle have en menneskelig forbindelse. Han byggede bro mellem produkt og natur, arkitektur og menneskelighed ved at anvende organiske former og naturlige materialer. Hans mesterværk, Aalto vasen, personificerer denne indstilling som ingen af hans andre værker gør: Glasvasen er asymmetrisk og formet i bølger. Den usædvanlige form repræsenterer det karakteristiske finske landskab med de utallige søer.

Designer Alvar Aalto på arbejde

'We should work for simple, good, undecorated things, but things which are in harmony with the human being and organically suited to the little man in the street.' Alvar Aalto

Usædvanligt. I 1930'erne begyndte mange europæiske designere at anvende maskiner takket være den industrielle revolution. Dog ikke skandinaviske arkitekter og designere. Aaltos helt organisk formede vase, samt mange af hans naturnære værker, skabte en 'sensationsbølge' i bogstaveligste forstand. Samtidig opstod den skandinaviske designstil: naturlig, enkel, elegant.

Aalto vasens begyndelse

Aalto skål flad med Aalto vase

Aalto skål 75 mm fra Iittala i klar
Iittala – Aalto Finlandia vase, regnblå, 251 mm
Aalto skål flad 504 mm fra Iittala i roseguld
Aalto Finlandia vase 251 mm fra Iittala i mosegrøn
Aalto skål 75 mm af Iittala i tranebær
Aalto vase sæt 160 + 95 mm fra Iittala i seeblau
Aalto skål flad 50 x 182 mm af Iittala i roseguld
Aalto skål, 50 x 195 mm, klar
 
 

I 1936 designede Aaltos firma al interiør til den luksuriøse restaurant Savoy i Helsinki, og sammen med en lang række tilbehørsgenstande og møbler, blev Aalto vasen med de bløde former skabt. Derfor blev den populære vase også kendt som 'Savoy vasen'. Samme år vandt Alvar Aalto den finske virksomhed Iittalas designkonkurrence og sikrede dermed sine design en plads på verdensudstillingen i Paris i 1937. Designeren skabte på Iittalas forespørgsel Aalto vasen i forskellige former, størrelser og farver.

I dag har Aalto vasen en fast plads på verdens vigtigste designmuseer. På bare få år er vasen blevet synonym med finsk glaskunst, og den er en ægte klassiker inden for designervaser.

Iittala - Aalto Vase Savoy, 160 mm, rio brunVores anbefalinger til dig:Iittala - Alvar aalto kollektionSe nu!

Hver vase er unik

I 1936 var det nødvendigt at anvende syv glaspustere til at producere bare én enkelt Aalto vase. Det tog op til 16 timer at færdiggøre én vase. Derfor er alle originaler unikke, og de bærer den respektive glaspusters signatur.

Selv i dag har hver Aalto vase sin egen karakter. Dens bølgede form og glasmaterialet tilpasser sig visuelt til omgivelsernes lys. Farverne synes at variere fra vasens forskellige vinkler – klarhed og mørke varierer i takt med lys og temperatur.

Iittala – Kaasa fyrfadsstage

Originalen fra 1936 er 140 mm høj. Iittala producerer stadig Aalto vasen i sin oprindelige form i dag, præcis som designeren præsenterede den i 1937 på verdensudstillingen i Paris. Aaltos mesterværk fås også som en skål og en gulvvase samt i et bredt udvalg af farver – fra regnblå til rubinrød.

Fakta

År: 1936
Designer: Alvar Aalto
Producent: Iittala
Land: Finland
Særlige kendetegn: Aalto vasen har et organisk, dynamisk udtryk grundet de asymmetriske, bølgende former og bløde linjer. Den er karakteristisk for finsk glaskunst.
Yderligere information: 'Aalto' er finsk og betyder 'bølge'. Navnet 'Aalto vase' er et ordspil mellem skaber og form.

Vare fra 07.04.2016, af Anja Beckmann

Alle varer fra denne kategori News & Trends

Lignende poster

Kollektioner