Mesteren af plissé møder finsk produktdesign

Iittala X Issey Miyake — 2016-kollektion Tøj, accessories, ure, parfumer – Issey Miyake har stået bag enestående modedesign i mere end 40 år. Frem til i dag. Modedesigneren har sammen med den finske producent Iittala vovet sig ud i livsstils- og boligverdenen. Iittala og Issey Miyake har under brandnavnet Iittala X Issey Miyake kreeret en unik kollektion: kvalitetskeramik, glasarbejde og enestående boligtekstiler. Det særlige kendetegn: tekniske nyskabelser inden for tekstilbehandling møder den nordiske stil med plisséringsteknik og usædvanlige tekstilformer, delikate pastelfarver og bløde konturer. Resultatet: tidløst design der giver en harmonisk indretning!

En japansk modedesigner og en traditionel finsk producent – et usædvanligt samarbejde. Og det resulterede i usædvanlige og unikke design med potentiale til at skrive designhistorie. To grundlæggende stilarter møder hinanden i en japansk-finsk kollektion.

Plisséringsteknik fra Japan

Det særlige kendetegn i Miyakes mode er de farverige silkestoffer, lette polyestermaterialer og de håndlavede detaljer. Modedesigneren kendetegnes ved eksperimenter og nyskabelser inden for udvikling af tekstiler, behandling og genanvendelse. Siden 1980'erne har brugen af plissé på alle mulige måder været en af hans store hobbyer. Plisséringsapplikationer, kjoler fremstillet af blot et enkelt stykke stof eller sammensat af mange enkelte dele – Miyake skaber det usædvanlige.Iittala X Issey Miyake – boligtekstiler

Miyake grundlagde Issey Miyake Design Studio i 1970, og det var her alle disse design blev til – med det formål at skabe harmoni mellem kunst, mode og teknologi. Teknologi og forskning inden for tekstiler har fra starten spillet en stor rolle ved siden af de traditionelle kunstneriske teknikker. Hans nyskabelser inden for plisséringsteknikker gør ham til mesteren af plisséer på verdensplan. Næsten som ingen andre skaber han og hans designere i Issey Miyake Design Studio enkle snitmodeller af krølfrie, elastiske og fjerlette polyesterplisséer, der ligner skulpturer.

Minimalistisk design fra Finland

Iittala X Issey Miyake – kollektion 2016 I mere end et århundrede har Iittala været kendt for sine enkle og naturlige former i hele verden. Den traditionelle virksomhed er en af pionererne inden for skandinavisk design, der udelader alt overflødigt og foretrækker enkle, funktionelle og elegante former. Hvert produkt fra Iittala overholder to centrale principper: godt design skal kunne anvendes hver dag. Og: det skal kunne overleve kortsigtede tendenser og stilarter. Dermed forsvarer den finske producent det tidløse design – primært for accessories og køkkenredskaber, pynt og boligtekstiler. Mange af de allerførste designs produceres stadig i dag. Iittalas produkter er helt særlige på grund af en dybere mening, en særlig funktion eller unikke materialer.

Japansk-finsk samarbejde

Iittala X Issey Miyake kollektionen er resultatet af et tæt samarbejde mellem Iittalas koncept og designhold samt Miyake Design Studio. Gennem hele udviklingsprocessen har begge parter lagt stor vægt på det naturlige, håndlavede og minimalistiske design samt at anvende nye teknologier i deres arbejde. "Vores ekspertise i behandlingen af tekstiler lønner sig i dette fælles projekt. Vi anvendte de nyeste teknologier til tekstilprodukterne til at forme materialerne i plissé. Men en del er også produceret af det fineste håndværk. Femkanten, der ses i mange dele af kollektionen, repræsenterer et usædvanligt element. Vi håber, at vi med den har skabt et særligt øjeblik i hverdagen," siger Midori Kitamura, chef for Miyake Design Studio.

Iittala X Issey Miyake kollektionen

Forskellige brancher og forskellige stilarter har en vigtig ting til fælles: en tendens til tidløse designs. Det er det, der gør Iittala X Issey Miyake kollektionen så speciel. Dækkeservietter, pudebetræk og tasker er i den typiske nordiske, enkle form – minimalistisk og funktionelt. Deres folder er deres eneste smykke. Issey Miyakes oprindelige plisséringsteknik, der har været anvendt siden sidst i 1980'erne, sørger for, at tekstilerne falder i de rigtige folder. De særlige plisséer gør det nemt at folde tasker og servietter. Materialet, kvalitetspolyester, er også Miyakes fortjeneste.

Servietterne og dugene, der har form som roser, er et møde mellem asiatisk indflydelse og naturlige former: Tilbehøret minder om origami, som er en papirfoldekunst. Sarte pastelfarver forstærker den følelse af harmoni, som formidler de kunstneriske designs.

Iittala X Issey Miyake tallerkenen, der er formet som en femkant, har en minimalistisk fremtoning og naturlig form, der kendetegnes ved fravær af skarpe kanter, mønster og struktur. Tallerkenerne får sit naturlige, harmoniske look fra de ujævne og bløde kanter – med indflydelse fra asiatisk kultur.

Vare fra 16.02.2016, af Anja Beckmann

Alle varer fra denne kategori News & Trends