Olafur elíassonOlafur Elíasson

Dansk, islandsk kunstner i København og Berlin

Ólafur Elíasson er drevet af hans interesser i opfattelse, bevægelse, legemlig oplevelse og selvværd. Han bestræber sig på at gøre kunstens bekymringer relevante for samfundet som helhed. For ham er kunst et afgørende middel til at omdanne tankegang til handling i verden. Elíassons arbejde inkluderer skulptur, maleri, fotografering, film og installation. Hans praksis er ikke begrænset til museet og galleriet, men involverer den brede offentlighed gennem arkitektoniske projekter, interventioner i byrummet, kunstuddannelse, beslutningstagning, bæredygtighed og klimaforandringer.

Elíasson blev født i 1967. Han voksede op i Island og Danmark og studerede fra 1989 til 1995 på Det Kongelige Danske Kunstakademi. I 1995 flyttede han til Berlin og grundlagde studiet Ólafur Elíasson, der i dag består af mere end hundrede teammedlemmer, herunder håndværkere, arkitekter, arkivister, forskere, administratorer, kokke, programmerere, kunsthistorikere og tekniske teknikere.

Siden midten af 90'erne har Elíasson realiseret adskillige større udstillinger og projekter rundt om i verden. I 2003 repræsenterede han Danmark på den 50. Venedigbiennale med den blinde pavillon. Senere samme år installerede han vejrprojektet i turbinehallen i Tate Modern, London. I 2014 fyldte flodbed en hel fløj af det danske Louisiana-museum for moderne kunst med klipper og vand og simulerede en flod i et klippelandskab; Senere på året dannede Contact den første udstilling på Fondation Louis Vuitton, Paris. Verklighetsmaskiner (Reality Machines) på Moderna Museet i Stockholm i 2015 blev den mest besøgte udstilling af en levende kunstner på museet. I 2016 skabte Elíasson en række indgreb til slottet og haverne i Versailles og udstillede to større udstillinger.

Som professor ved Berlin Universitet for Kunst, ledede han Institut for rumlige eksperimenter (2009-14), et fem-årigt eksperimentelt kunstuddannelsesprogram i samme bygning som hans studie.

I 2012 grundlagde han og ingeniør Frederik Ottesen den sociale virksomhed Little Sun. Dette globale projekt leverer ren, overkommelig energi til samfund uden adgang til elektricitet, fremmer bæredygtig udvikling gennem salg af Little Sun sollys og opladere og øger den globale bevidsthed om behovet for lige adgang til energi og lys.

Elíasson og arkitekten Sebastian Behmann grundlagde studioet Other Spaces, et internationalt kontor for kunst og arkitektur, i Berlin i 2014. Som et arkitektonisk modstykke til Ólafur Elíasson-studiet i samme bygning fokuserer Studio Other Spaces på tværfaglige og eksperimentelle byggeprojekter og arbejder i offentlige rum.

Elíasson bor og arbejder i København og Berlin.

Side af Olafur elíasson


Brands