Peter Ghyczy


Filter 

Vitra – Miniature Garden Egg Vitra – Miniature Garden Egg 2.490,00 kr. *
Peter Ghyczy

Peter Ghyczy er en designer, der har markeret sig inden for tysk design.

Han blev født i Budapest i 1940 og flygtede til Bonn under Den Ungarske Revolution i 1956. Efter gymnasiet studerede han til bygningsingeniør ved Teknisk Universitet i Aachen. Han blev ansat som assistent for den kendte arkitekt og professor

Rudolf Steinbach og arbejdede på instituttets afdeling for plastikforskning. Han blev færdig som arkitekt fra RWTH i Aachen med speciale i moderne skolearkitektur.

I 1968 blev han ansat som freelancer i en lederstilling hos Elastogran i Lemförde, hvor han var ansvarlig for udviklingen af polyurethanprodukter. Her udviklede Peter Ghyczy diverse innovative design, der har placeret ham som en af sin tids mest produktive designere.

I 1970, hvor arbejdet med syntetiske materialer i arkitekturen var helt nyt, konstruerede han en bygning udelukkende i polyurethan: Design Center. Det blev designet helt efter Ghyczys tegninger. Design Center var en af de første tyske tegnestuer, der entydigt kombinerede den tekniske udvikling og produktdesign, og som var den første af sin slags inden for den syntetiske industri. Ud over innovative modulkomponenter som skure og facadeelementer skabte tegnestuen en lang række møbler:

stole, skalstole, møbellandskaber, borde, reoler og plastikdøre til kontoret og køkkener. Licenser til at arbejde med materialet blev givet til kendte virksomheder, herunder Drabert, Vereinigte Werkstätten, Vitra (dengang under navnet Fehlbaum GmbH) og Beylarian i USA.

Det var dog kun én model, der blev berømt: Garden Egg fra 1968, den første sammenklappelige lænestol. Design Center lukkede i 1972 og blev revet ned nogen tid efter. Selskabet blev solgt til BASF, og polyurethanteknologien blev i hemmelighed solgt til GDR, som også fik retten til Garden Egg. GDR indgik samarbejde med VEB Syntese Werk Schwarzheide i Senftenberg om at producere Ghyczys designerstol.

Det nøjagtige antal kendes ikke. Den blev et eftertragtet samlerobjekt i kunstnerkredse i slut-halvfemserne, hvor "Senftenberg Egg" fejlagtigt blev opfattet som et GDR-design. Efter nogen tid begyndte Peter Ghyczy igen at sætte sit design i produktion. Ghyczy grundlagde i 1972 Ghyczy + Co Design i Viersen, hvor han præsenterede sin første møbelkollektion. Han indhentede patent på mange af sine design, hvoraf kan fremhæves hans fastspændingsteknologi, som forbinder glas med metal, hvilket dannede grundlaget for Ghyczys hidtil ukendte rammefri borde. Disse borde blev ofte kopieret og banede vejen for en hel produktserie. Endelig blev fastspændingskonsollen R 03 udviklet – en rammefri reol og en anonym klassiker, der kan fås i en plagieret version i alle byggemarkeder i dag.

Peter Ghyczy skabte også mange lampedesign som MegaWatt serien og bordlampe MW 17, et bøjet og afbalanceret rør og endnu en rammefri konstruktion – et princip, som historisk minder om cantileverdesign. Peter Ghyczy anvendte formstøbte jerndele i metal til mange af sine produkter, især aluminium og messing. Denne procedure udspringer af hans tidlige erfaringer med syntetisk støbeteknik. I 1974 flyttede Peter Ghyczy hovedkvarteret til Holland, hvor virksomheden nu drives under navnet Ghyczy Selection. Virksomheden flyttede i 1985 til Swalmen, hvor den stadig befinder sig i dag.

Side af Peter Ghyczy