Bæredygtigt design

Livsstilsbillede af We Do Wood – Field klapbord. Bordet kan klappes sammen, så det passer perfekt til både den lille lejlighed og til huset og kan sættes op på få sekunder.

Gå til produkter

Designverdenen er ved at ændre sig. Globale problemer – som f. eks. færre ressourcer, klimaforandringer og social ulighed – præger den offentlige debat og påvirker i stigende grad vores omgivelser og de ting, vi bruger i hverdagen.

I dag omfatter producenternes og industrielle designeres arbejde langt mere end produktion eller industrielt design af massefremstillede varer. Det er nødvendigt med bæredygtigt design: De materialer, der anvendes i produktionen, skal være så miljøvenlige og vedvarende som muligt, og produktionsforholdene bør være socialt retfærdige. Målet er desuden at åbne nye markeder og henlede opmærksomheden på disse problemer i en medieformet verden, hvor aktuelle og kortsigtede tendenser ofte forekommer vigtigere end værdier og indhold.

Norr Norr tidsskriftsholder 120 cm fra SkagerakSondringen mellem overfladisk kitsch og et virkeligt innovativt og værdifult produkt fastlægges allerede under designudviklingen. Godt produktdesign har altid været defineret ud fra kriterier som pålidelighed, fleksibilitet, tilpasningsevne og bæredygtighed eller genanvendelighed. Betydningen af økonomisk rationalitet, social ansvarlighed og økologiske behov i moderne design er blevet vigtigere end nogensinde. Det er de primære faktorer, som kendetegner begrebet miljøvenligt design.

De vigtigste principper og udviklingsmål for miljøvenligt design er:
– Udformning i overensstemmelse med materialernes egenskaber
– Materialeeffektivt design
– Energieffektivt design
– Forureningseffektivt design
– Affaldsreducerende design
– Holdbart og reparationsvenligt design
– Genbrugsvenligt design
– Bortskaffelsesvenligt design
– Logistikvenligt design
(Kilde: http://www.econcept.org/)

Holdbart design

En række berømte producenter – som f.eks. Vitra – går foran med et godt eksempel for alle andre med deres miljøvenlige produkter. Tidløst og innovativt møbeldesign garanterer et æstetisk udseende og en lang holdbarhed. Skrivebordsstole som MedaPal har fået tildelt Greenguard-certifikatet og Blue Angel-miljømærket. De kan genbruges med 94 % og 92 %.

Bæredygtigt yndlingsdesign: nanimarquina, myfelt, Skagerak, Kalon, Ruckstuhl, We do Wood, Massimo, kommod, Carl Hansen & Søn

Bæredygtig træindustri

Emeco – 111 Navy Coca-Cola stolAndre eksempler på vellykket miljøvenligt design ses hos små producenter, f.eks. det indonesiske firma Magno. Designeren Singgih Susilo Kartono fremstiller håndlavede træradioer – hver af dem tager 16 timer at fremstille. Gennem sin produktion sikrer han indkomsten for mange familier i sin hjemlandsby, Temanggung (midt på Java), og han giver de unge medarbejdere en karriereudsigt under rimelige sociale forhold. En lille skov, som blev udlagt ved siden af Magno-fabrikken, forsyner hele landsbyen med unge planter. Det er Singgih Kartonos plan at fremme en langsigtet økologisk bevidstgørelse af lokalbefolkningen. I produktionen benytter han kun dyrket træ.

Upcycling

Virksomheder som Muuto, Hay og emeco eksperimenterer også med miljøvenlige og innovative materialer. Disse virksomheders produkter er fremstillet af såkaldt PET-filt. PET (polyethylenterephthalat) bruges primært i produktionen af PET-flasker, som kan genbruges til et filtlignende materiale og anvendes i produktionen af andre genstande. Lige fra opbevaringskurve til stole – der er ikke meget, som ikke kan fremstilles af genbrugte Coca-Cola og vandflasker. Samtidig er andre kompositmaterialer, som f.eks. keramik/plastik-blandinger eller træ/plast-kompositter, også meget trendy.

Naturlige ressourcer

Linéa tæppe rundt fra myfelt foran sengenAndre producenter satser på genanvendelige materialer, f.eks. naturligt filt. Det tyske firma Hey-Sign har f. eks. et sortiment, som udelukkende består af naturlige filtprodukter (fremstillet af 100 % ren ny uld) – lige fra pudevår til gulvtæpper. Filt har en række fordele: Det er et åndbart materiale, det er behageligt at røre ved, og det er elastisk, varmeisolerende og smudsafvisende på grund af materialets naturlige fedtindhold. Ud over at rene naturprodukter er miljøvenlige, tilbyder de ofte mange flere fordele end deres syntetiske modstykker.

Mange designere og producenter har anerkendt fordelene ved miljøvenligt design, og de har tilpasset produktudviklingen og produkternes livscyklus til de tilsvarende sociale, økonomiske, tekniske og juridiske forhold. Nu er det slut med forældede produkter – velkommen til langtidsholdbare produkter!

For Connox er både socialt ansvar og miljøbeskyttelse blevet en af de vigtigste prioriteter. Vores virksomhedspolitik styres af princippet om bæredygtighed. Læs mere om vores økologiske selvopfattelse.

Alle varer fra denne kategori Designviden
Filter 

Farver  
Producent  
Hovedkategori  
Tilbud
Nyhed
Sortér: Mest populær  


Relaterede varemærkerBlogartikler