Dyson

Dyson er en teknologi- og innovationsvirksomhed, der blev grundlagt i Storbritannien i 1993. Siden da har den revolutioneret støvsugerteknologien, som indtil da havde været næsten uændret.


Ingen produkter fundet.

Dyson revolutionerer teknologien for støvsugere og ventilatorer

Dyson blev grundlagt i Storbritannien i 1993 og har revolutioneret støvsugerområdet. Teknologien havde stået stille siden 1901, hvilket betød, at støvsugere ofte blev blokeret og sugeevnen derfor nedsat. James Dyson udviklede Dyson støvsugeren i slutningen af 1970'erne og løste dermed problemet. Han startede en revolution, som skulle ændre alt fra dagligdagens støvsugning til ventilatorer og luftrensere!

Dyson har nu mere end 2.000 medarbejdere og er repræsenteret i 47 lande. Der arbejder omkring 300 ingeniører på Dysons forsknings- og udviklingscenter i Storbritannien. Det er her den nye teknologi bliver præsenteret: såsom Dysons Animal Turbine, posefri modeller og luftrensende ventilatorer. Air Multiplier – ventilatoren uden rotor – er også fremstillet der.

Poseløse støvsugere med bedre sugeevne

Dyson Dual Cyclone™-teknologien var det første gennembrud siden støvsugeren blev opfundet i 1901. Den traditionelle pose blev erstattet af to cyklonrum, der forhindrer blokeringer. Den udvendige cyklon hvirvler tyk støv ud af luften, mens den indvendige cyklon accelererer luften endnu mere, så selv de fineste støvpartikler fjernes fra luften. På grund af den usædvanlige og enestående teknologi, blev Dyson hurtigt markedsførende i Storbritannien.

Dysons forskere og ingeniører satte sig den opgave at skabe en støvsuger med en højere konstant sugekraft og for at bruge dette princip til at udvikle et helt nyt cyklonsystem, hvor luften føres gennem en stor cyklon og derefter fordeles på flere mindre cykloner samtidig – deraf navnet Root Cyclone™. Resultatet af denne banebrydende teknologi er en væsentligt højere konstant sugeevne og dermed øget støvopsamling. Med dette system har Dyson endda udviklet særlige modeller, der er egnet til allergikere og astmatikere.

Funktionalitet og komfort var vigtig for Dyson, da de udviklede deres produkter. På den måde blev den batteridrevne støvsuger mere og mere populær – gulvmodellerne og de håndholdte modeller er trådløse. Hver ny model er en forbedring af den sidste. Nogle praktiske tilbehørssæt omdanner en håndholdt støvsuger til en fleksibel gulvstøvsuger – et eksempel på det er Animalpro.

Dyson arbejder også med vaskemaskiner, ventilatorer, håndtørrere og varmeapparater

Dysons ingeniører er permanent beskæftiget med vidt forskellige produkter. Et af disse produkter er vaskemaskinen. Der gjorde ingeniørerne en overraskende opdagelse: resultaterne var bedre ved håndvask end ved maskinvask. Tøjet flyttes konstant, hvilket betyder, at al snavs fjernes hurtigt og effektivt. Med bevægelserne fra håndvask som udgangspunkt udviklede Dysons ingeniører ens vaskemaskine med to vasketromler, der roterer i modsat retning på samme tid. Dyson Contrarotator kom på det britiske marked i 2000: Den første vaskemaskine med to modsat kørende tromler. Da Contrarotator fjerner snavs mere effektivt, kan den vaske tøjet grundigere, hurtigere og i større mængder.

Dysons produktsortiment omfatter også håndtørrere og varmeapparater – Dyson vovede nemlig at udvikle en ventilator, der fungerer som varmeapparat på samme tid. Den innovative Air Multiplier-teknologi blev en international succes. Almindelige ventilatorer spreder luften i uregelmæssige impulser, fordi de skærer luften med bladene. Air Multiplier teknologien forstærker den oprindelige luftstrøm og sikrer dermed hurtig og jævn kold eller varm luft.

Det var en hård kamp, før virksomheden opnåede anerkendelse

På grund af de høje patentomkostninger og juridiske omkostninger blev Dyson Dual Cyclone™ næsten kasseret. I modsætning til en sangskriver, der ejer de sange, han skriver, skal en opfinder betale enorme summer for sine patenter. Under udviklingsårene havde James Dyson ingen anden indtjening, så omkostningerne ville have ruineret ham. Han tog en stor risiko, men det var det hele værd. I 1999 forsøgte Hoover at kopiere Dyson støvsugeren, og James Dyson blev nødt til at beskytte sin opfindelse rent juridisk. Efter 18 måneder vandt Dyson endelig sagen om patentkrænkelse mod Hoover.

Når man tænker på, at det tog James Dyson 14 år, inden hans støvsuger kunne sælges under eget navn, er det glædeligt at se, at han nu er repræsenteret i 47 lande over hele verden. Dyson støvsugeren er desuden udstillet på mange museer. Det gælder blandt andet Victoria & Albert Museum i London, San Francisco Museum of Modern Art, Museum für angewandte Kunst i Køln, Museum für Gestaltung i Zürich, Centre Georges Pompidou i Paris, Museo do Design e da Moda i Lissabon og Powerhouse Museum i Sydney.

Side af Dyson