• Gratis forsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Lysdioder (LED) revolutionerer lampedesignet

Emne: Lysdiodelamper, stort banner

Gå til produkter

En stille revolution har været undervejs i flere år nu: Lysdioder er på vej frem, selvom mange endnu ikke har set lyset. Lysdioder giver ikke kun lavere elregninger, men tilbyder også et væld af nye muligheder inden for lampedesign.

At mange mennesker ikke ved ret meget om lysdioder, skyldes i høj grad den måde de blev påtvunget forbrugerne på gennem ny lovgivning, der medførte, at vores elskede gamle glødepærer forsvandt fra markedet. Derfor har folk ikke meget sympati for lysdioder. Nu til dags er det dog ikke længere muligt at ignorere moderne lyskilder. I mellemtiden har lysdioder ændret sig fra at være en nødvendighed til at vise sig at have stort potentiale.

Lysdioder: Tiderne skifter

Berømte eksempler fra designverdenen inden for lys viser, hvordan tiderne skifter: Ingo Maurer, der er specialist i lampedesign, nægtede i første omgang at anvende lysdioder i sine lamper, fordi deres farvegengivelse og lysstyrke samt prisen var problematisk i starten. I mellemtiden har tekniske fremskridt også overbevist folk som Ingo Maurer om fordelene ved lysdioder. I dag designer den 84-årige designers virksomhed en lang række lamper med lysdioder – og har derved skabt helt nye lyskoncepter.

Ingo Maurers virksomhed giver også unge talenter en mulighed for at brillere: My New Flame LED, designet af Moritz Waldemeyer, skaber fornemmelsen af lys fra et rigtigt stearinlys med 128 små lysdioder. Det er kun, hvis man kigger nærmere, at det er muligt at se det kunstneriske kredsløb og lysdioder, som giver en perfekt fornemmelse af rigtige stearinlys i lampen, men uden brandrisikoen. Mulighederne for at fremvise lys på denne kunstneriske og ikoniske måde har sandsynligvis imponeret Maurer dybt som en grafisk designer.

Nye tekniske muligheder

Lysdioder åbner helt nye muligheder, blandt andet inden for teknologi: Trapeze, en bordlampe fra Klein & More, fungerer helt uden ledning og kan takket være sit lave strømforbrug forsynes med strøm gennem foden og de justerbare akser, hvorfra strømmen føres direkte til lampens hoved. Dette gør det muligt at justere lampens enkelte segmenter på alle tænkelige måder og uden de begrænsninger, en ledning normalt medfører. Hvis der skulle bruges en almindelig glødepære, ville denne type design være utænkeligt, og der ville være risiko for elektriske stød.

2D-LED-lamper fra Skitsch er et fint eksempel på, at energibesparende teknologi også kan være sjovt: Hannover-designerne fra ding3000 integrerede pladsbesparende lysdioder i silhuetter formet som klassiske bord- og gulvlamper. Lysstrålen kommer direkte ud af "skyggen", hvilket skaber et forbløffende syn og gør det svært at se, om lampen er et to- eller tredimensionelt objekt.

Lysår forude

Mulighederne med lysdioder er i øjeblikket uendelige takket være den moderne teknologi, hvilket sandsynligvis også vil overbevise selv de værste skeptikere om lysdiodernes anvendelsesmuligheder. Ligesom plastik gjorde det muligt at skabe organiske former i 1960'erne og efterfølgende revolutionerede fremstillingen af møbler, revolutionerer lysdioder i øjeblikket lys- og lampedesign.

Men bortset fra denne spændende udvikling er det vigtigt at huske på de praktiske fordele ved lysdioder. Disse moderne lyskilder er ikke kun fordelagtige rent økonomisk på grund af deres energieffektivitet, de er også gode for miljøet. Og eftersom lysdioder er mere holdbare end de traditionelle glødepærer, får du glæde af deres lys i lang tid.

Alle varer fra denne kategori En verden af temaer

Produktgrupper


Relaterede varemærker