Fürstenberg porcelæn

Luksuriøst, sofistikeret og moderne med et internationalt fokus – det er sådan porcelænsproducenten Fürstenberg præsenterede sig selv i begyndelsen af jubilæumsåret 2010 '300 år med europæisk porcelæn'.Porcelænsproducenten Fürstenberg ser tilbage på en fortid fyldt med traditioner.

Begyndelsen i det 18. århundrede
Den 11. januar 1747 beordrede Hertug Carl 1. af Brunswick i et brev til sin hofjægermester, at man på jagtslottet Fürstenberg skulle anvende 'størst mulig flid og indsats' for at producere porcelæn på stedet.

1750 – acceptabelt skår fra de tre råmaterialer kvarts, feldspat og kaolin blev for første gang brændt. I 1753 bestemte hertugen, at porcelænsstykkerne skulle præges med det blå 'F'.

1757/58 – Fürstenberg bliver sin tids kunstneriske centrum. I 1759 åbner en anden facilitet til farvet maling i Brunswick. Det lykkes at tilknytte berømte malere som Pascha J.F. Weitsch til fabrikken. Weitsch skulle spille en afgørende rolle i udformningen af tidens landskabsmaleri.

Fürstenberg vaser og potpourrier var bestsellere i den anden halvdel af det 18. århundrede. Fürstenberg er den eneste fabrik, udover porcelænsproducenten KPM, der har tilladelse til at drive en filial i Berlin på trods af Frederik den Stores forbud mod at importere 'udenlandsk' porcelæn til Preussen.

Franskmanden Louis Victor Gerverot overtager i 1797 al ledelse af fabrikken og forkæler alle medarbejdere med rødvin, smør og ost. Fürstenberg bliver en 'royal fabrik' under den 'franske tid'.

En omfattende serie af samlekopper bliver populære, gamle former revideres, nye former udvikles. I 1859 udlejes hertugens fabrik til private, og i 1888 bliver den omdannet til en aktievirksomhed.

1904 – fabrikken udgiver for første gang en service-serie, hvor bordservice, kaffe- og tesæt udformes efter samme design. Efterspørgslen for 'Fürstenberg kunst' stiger; resultatet er grundlæggelsen af en ekstern facilitet til maling i Dresden i 1906.

En oversvømmelse i 1923 ødelægger brændingsovnene, og vandet destruerer tonsvis af briketter. Som følge af inflation og faldende salg lukker fabrikken midlertidigt i 1926.

1928 – Eksport til USA (bl.a. Tiffany) kompenserer i nogen grad for tabet i 20'erne. Fabrikken specialiserer sig nu i tilbehør i art deco-stilen, såsom vaser, krukker, skriveredskaber osv.

I 1930'erne er Fürstenberg en af de få fabrikker, der også kan fortolke de radikale forandringer i designstilen til funktionalitet i porcelænsdesignet.

1934 – "Form 639 " af Wilhelm Wagenfeld vinder guld ved verdensudstillingen i Paris; to vaser fremstillet efter keramiker Siegfried Möllers design optages i 'kollektionen af tyske handelsvarer'.

1952 – Efterkrigstiden sikrer et langvarigt boom. Befolkningen har et enormt behov for igen at fylde deres hylder og med skiftet mod nyrealisme, er Fürstenberg sprunget ind i den moderne tidsalder.

2000 – Fürstenberg tildeles kontrakten til at producere den officielle værtsgave til Expo 2000. I en serie af 250 produkter modtager de respektive nationale repræsentanter hver især en Expo tallerken og efterlader deres håndtryk på porcelænet i 'Wall of Fame', der i dag er udstillet på museet.

2003 er et år med priser: Ql skålesættet med fem dele af den koreanske designer Kap-Sun Hwang modtager prisen 'red dot: best of the best' for den højeste designkvalitet, og gaveserien TWIST modtager 'Design Plus Award 2003'.

2004 – I de sidste 10 år er eksporten steget fra næsten nul til 20 procent. Kulturhistorierne i to bind 'Die Porzellanmanufaktur Fürstenberg' af tidligere kurator Dr. Beatrix Freifrau von Wolff Metternich offentliggøres.

2006 – Fabrikken samarbejder tæt med kvalitetsbrandet 'sieger'. Sieger kollektionen fra Fürstenberg skaber en sensation blandt specialister og forbrugere.

2007 – I anledningen af virksomhedens 260-års jubilæum relancerer Fürstenberg servicet Fürstin, der første gang blev udgivet i 1952, og sætter vedvarende tendenser inden for design af bordservice med perfekt form, skrøbeligt stel, ren hvid og innovativ dekoration.

2009 – Den italienske arkitekt Carlo Dal Bianco designer en ny form, der kombinerer klassiske elementer med nutidig indflydelse. Du kan kombinere Oro og Este samt alle dele i minimalistisk hvid med hinanden.

2010 – Luksuriøst, sofistikeret og moderne med et internationalt fokus – det er sådan porcelænsproducenten Fürstenberg præsenterer sig selv i begyndelsen af jubilæumsåret 2010 '300 år med europæisk porcelæn'.

Side af Fürstenberg porcelæn


De vigtigste designs