MoMA (Museum of Modern Art)

I mere end 50 år har MoMA selv produceret og distribueret udvalgte design- og gaveartikler. Det begyndte med en opfordring til kunstnerne om at designe postkort.Museum of Modern Art i Manhattans hjerte tiltrækker hvert år mere end 2,5 millioner gæster til dets gallerier, udstillinger og kunstkurser. Kursusinteresserede fra hele verden kan på MoMA opleve den bedste samling af moderne og samtidig kunst. Samlingen omfatter mere end 200.000 kunstværker bestående af billeder, skulpturer, tegninger, fotografier, film samt andre medie- og designemner.

I mere end 50 år har MoMA selv produceret og distribueret udvalgte design- og gaveartikler. Det begyndte med en opfordring til kunstnerne om at designe postkort. Det har siden udviklet sig til et bredt udvalg af avancerede produkter: tilbehør til hjemmet og kontoret, dekorative og praktiske souvenirs og meget mere.

Museum of Modern Art – kort: MoMa – blev grundlagt af tre kunstsamlere Lilli P. Bliss, fru Cornelius J. Sullivan og fru John D. (Abby Aldrich) Rockefeller, junior MoMa åbnede kun et par dage efter det historiske børskrak i New York under ledelse af den dengang 27-årige direktør Alfred H. Barr, junior.

Det var de tre velhavende kvinders intention at give indbyggerne i New York bedre muligheder for at møde kunsten. Det første museum i USA, som udelukkende har fokus på præsentation og samling af samtidig kunst, er stadigvæk på private hænder.

Den første museumsdirektør, Alfred H. Barr, junior, udviklede det museumskoncept, som stadig kan opleves i dets oprindelige form. Det centrale element i dette koncept var at bygge et hus med flere rum, som giver plads til både kunstværker og brugskunst. Hans museum skulle dække et bredt kulturområde. Idéen var også at få moderne kunst (især fra det 20. århundrede) ind i et museum. Denne idé fra kurator og formand for MoMA, Alfred H. Barr, junior, er hentet fra Kronprinspalæet i Berlin, forløberen for det nye National Gallery, hvor han tidligere havde arbejdet.

Barr var endvidere meget begejstret for den tværfaglige tilgang, som f.eks. blev praktiseret i Dessau Bauhaus. Museet blev ikke grundlagt ud fra en allerede eksisterende samling, som manglede en passende bygning, hvor kunsten kunne blive præsenteret. Der var tanken, at der udelukkende skulle vises udstillinger på lånebasis i Museum of Modern Art, så amerikansk samtidskunst kunne præsenteres side om side med moderne europæiske værker.

Samlingen blev systematisk udviklet fra 1931. I dag omfatter museet følgende afdelinger: malerier og skulpturer, tegninger, grafisk tryk og illustrerede bøger, arkitektur og design samt fotografi og film, herunder video.

Efter ombygningen af Museum of Modern Art fra 2002-2004, som løb op i 70 mio. USD, blev MoMA genåbnet på Manhattan i november 2004.

Ud over kunstværker af berømte malere som Marc Chagall, Salvador Dalí, Otto Diks, Spand Gaugin, Vincent van Gogh og Roy Liechtenstein – for blot kun at nævne nogle få – omfatter den permanente udstilling også værker af berømte arkitekter og designere som f.eks. Ludwig Mies van der Rohe, Richard Sapper, Ettore Sottsass, Alvar Aalto, Peter Behrens, Richard Riemerschmid, brødrene Thonet, Frank Lloyd Wright, Charles og Ray Eames og mange andre berømte og førende designere.

Side af MoMA (Museum of Modern Art)