• Gratis forsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Vitra - Eames glasfiberstole

Vitra - Eames Glasfiberstole

Klassisk stol lavet af glasfiber

I 1948 sendte Charles og Ray Eames, designerne af glasfierstolen, en stol med et ergonomisk formet sædeskal og et koncept til forskellige baser til konkurrencen 'International Competition for Low Cost Furniture Design' på Museum of Modern Art. Parret vandt 2. Plads på det tidspunkt, men præsenterede oprindeligt deres design i metal.

For at gøre stolen velegnet til serieproduktion måtte man finde et alternativt materiale, og de to af dem stødte imidlertid på polyesterfiberforstærket glasfiber, hvilket på grund af dets formbare, men alligevel faste egenskaber gjorde det ideelt til industriel forarbejdning. Indtil da kun brugt til militære formål, fandt materialet vej ind i møbelindustrien og fungerede som den perfekte løsning for Charles og Ray Eames. Overfladestrukturen gjorde også sædeskaller unikke: uregelmæssigheden og de tydeligt synlige fibre fik materialet til at virke naturligt og gav det også en særlig fornemmelse.

Ud over de behagelige sædeskaller udviklede de to designere en række udtryksfulde bundrammer til stolen til fri konfiguration. Foruden den klassiske ramme af Eiffeltårnet lavet af metal og trerammen forstærket med metalstivere blev der senere også produceret klassiske firbenede eller gyngestolvarianter. Denne konfigurationsindstilling gør stadig stole specielle.

Charles og Ray Eames føjede også stor vægt på farvedesignet i glasfiberstole, hvilket var en udfordring i starten. Indtil nu havde fiberglas kun været farveløs, så de to måtte spørge sig om en passende farvningsmetode. De tilbragte megen tid på fabrikken og arbejdede med adskillige prototyper for at skabe en farververden, der perfekt understreger stolens organiske form. De første farver på fiberglasstole inkluderede Greige, Elephant Hide Grey og Pergament. Serien blev senere suppleret med havskumgrøn, marineblå, gul, mørk og lys oker og rød, farver, der stadig findes i dag.

I dag er Vitra - Eames glasfiberstol en rigtig klassiker, der ikke har mistet nogen af sin charme på det tidspunkt. Som et alternativ til glasfiber fås stolen også med en polypropylen sædeskal under navnetEames Plastic Stol.