• Gratis forsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Museum for moderne kunst (moma)

Gå til produkter

Museet for moderne kunst - kort sagt MoMa - blev grundlagt i 1929 af de tre kunstsamlere Lilli P. Bliss, fru Cornelius J. Sullivan og fru John D. (Abby Aldrich) Rockefeller, jun. grundlagt. Få dage efter det store aktiekursulykke åbnede MoMA i New York under den daværende 27 år gamle direktør Alfred H. Barr, jun., Sine døre for første gang.

De tre velhavende kvinders intention var at gøre det muligt for befolkningen i New York at møde deres tids kunst. Selv i dag er USAs første museum, der udelukkende er dedikeret til præsentation og samling af moderne kunst, privatejet.

Den første museumsdirektør Alfred H. Barr, jun. udviklet museekonceptet, som stadig er gyldigt i dets grundlæggende funktioner. Kernen i dette koncept var at bygge et hus med flere afdelinger og give plads til anvendt kunst ud over den såkaldte kunst. Hans museum skulle tage højde for et meget bredt kulturbegreb. Ideen om at placere moderne kunst, især i det 20. Århundrede, i et museum var også velkendt for den første kurator og præsident for MoMA, Alfred H. Barr, Jr. fra Kronprinzenpalais i Berlin, forgængeren for Neue Nationalgalerie, hvor han tidligere havde arbejdet.

Barr var også begejstret for den tværfaglige tilgang, der blev udøvet af Bauhaus i Dessau, for eksempel. Museets udgangspunkt var ideen om ikke at organisere en allerede eksisterende samling, som der blev søgt et passende præsentationssted for, men først til at organisere kun udstillinger med lån i Museum of Modern Art, hvorved amerikansk samtidskunst altid blev præsenteret sammen med europæisk modernisme.

Samlingens struktur var systematisk først fra 193 1. Museet omfatter i dag de følgende kuratoriske afdelinger: malerier og skulpturer; tegninger; Trykt grafik og illustrerede bøger; Arkitektur og design; Fotografering såvel som film inklusive video.

Ud over velkendte værker af store malere som Marc Chagall, Salvador Dalí, Otto Dix, Paul Gauguin, Vincent Van Gogh eller Roy Lichtenstein, for blot at nævne nogle få, inkluderer den permanente udstilling også værker af berømte arkitekter og designere, såsom Ludwig Mies van der Rohe, Richard Sapper, Ettore Sottsass, Alvar Aalto, Peter Behrens, Richard Riemerschmid, brødrene Thonet, Frank Lloyd Wright, Charles og Ray Eames og mange andre velkendte og trendsættende designere.

Lær mere omMoMa