• Gratis forsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Japansk design

Det moderne spiseområde i varme farver er indrettet med Vitra-møbler. Det rummelige Solvay spisebord overbeviser med sit klare design og tilbyder rigelig plads til hele familien.

Gå til produkter

Biler, computerspil og andre højteknologiske gadgets er sandsynligvis det første, der falder en ind, når man tænker på japansk design. Men Japan har også en yderst varieret kreds af designere, der er lige så påvirket af landets egen historie, som det eksempelvis er af Bauhaus.

Moderne japansk design er præget af en kultur, der sidestiller elegance med funktionel enkelthed, og hvis stramhed har udviklet sig fra kunst- og håndværkstraditioner, der strækker sig over flere hundrede år. Fusionen mellem modernitet og tradition, industriel produktion og håndværk samt form og funktion gør japansk design berømt og efterspurgt over hele verden.

Bauhaus i JapanVitra Butterfly skammel, ahorn

De klare og minimalistiske former er også påvirket af vestlige traditioner og tendenser, der går lige så langt tilbage som Bauhausbevægelsen. Japansk kultur er kendetegnet ved sin evne til at fusionere sin egen tradition med moderne påvirkninger. Det er også det kendetegn, som former moderne japansk design, som udviklede sig i 1950'erne, og hvis ideologiske baggrund kom fra Masaru Katsumie, som var tilhænger af Bauhausbevægelsen.

Læren af Bauhaus tilbød unge designere mulighed for at forny deres egne traditioner. I 1922 var maleren Nakada Sadanosuke den første japanske til at besøge Bauhaus i Weimar. En af de mest kendte japanske studerende på Bauhaus er parret Iwao og Michiko Yamawaki.

130 stol af Naoto Fukasawa fra ThonetArkitekten Iwao byggede nogle huse i en streng Bauhaus-æstetik. Hans kone Michiko, datter af en japansk Temester, skrev 1995 en bog om teceremoni og Bauhaus. På den anden side var tyske designere og arkitekter inspireret af den dybe forståelse af japanerne for keramik og tømmerkonstruktion. Design som tepotten fra Theodor Bogler viser i æstetisk henseende den stærke japanske indflydelse på Bauhaus-keramik.

Udviklingen af det japanske design

Disse udviklinger førte hurtigt til grundlæggelsen af designskoler og institutioner (METI, JIDPO, JIDA), imens øens nationale økonomiske vækst efterfølgende gav næring til hurtig udvikling af industrielt design. Bortset fra de europæiske påvirkninger blev amerikansk design også stadig vigtigere i Japan, især inden for bilindustrien, der ofte blev anklaget for alvorlig plagiering.

Balloon lampe fra Kyouei-Design Uden for designindustrien, eksempelvis inden for arkitektur, grafisk design, kunst og håndværk samt mode kunne japanske designere blande deres egen tradition med moderne påvirkninger. I 70'erne begyndte Japan at slå sit navn fast i den vestligt dominerede modebranche. Japansk mode var på det tidspunkt tydeligt præget af tradition og shintoisme, hvorved dens simple stil, påskønnelsen af materialer og naturlige stoffer bidrog med nye impulser til modeverdenen.

I dag anses den japanske tilgang, der blander traditionelle stilarter og vestlige påvirkninger, for at være en af de mest innovative tendenser inden for design. Et af de mest bemærkelsesværdige eksempler på denne tendens er japansk popkultur. Nogle eksperter mener, at en tilpasning til japansk design kan være en måde for vesten at bryde ud af den onde cirkel af selvrefererende retro-stilarter på.

Alle varer fra denne kategori Designviden

Relaterede varemærker