• Gratis forsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Thonet

Den tyske producent Thonet er en af de ældste familiedrevne møbelproducenter i verden. Producenten er kendt for sine banebrydende møbler af bøjet træ og stål, som repræsenterer en milepæl inden for industrielt design.

Holdbare klassikere til opholdsstuen

Produkterne fra den traditionelle virksomhed Thonet er kendetegnet ved deres levetid og påvirker ikke miljøet hverken under produktion eller bortskaffelse.


Thonet - En milepæl inden for industrielt design og begyndelsen på den moderne møbelindustri

Producenten Thonet er en af de ældste familiedrevne møbelproducenter i verden og har skrevet historie for den revolutionerende produktion af cafémøbler og dens ikoniske stol nr. 14 (i dag 214).

Virksomhedshistorik

ThonetThonets succeshistorie begyndte så tidligt som i 1819 i Boppard am Rhein, hvor Michael Thonet drev sit værksted for bentwood-teknologi. Der var han i 1830 den første til at udvikle en proces til bukning af massivt træ ved hjælp af damp. En revolution i træindustrien. Ved at bruge snøre begrænses strækningen af de ydre zoner, og den indre zone komprimeres mere. Først gøres træet blødt og elastisk ved hjælp af damp. Resultatet: ydersiden splintrer ikke, og træet bøjes permanent. For træindustrien betød denne innovation meget mere effektivt arbejde. Tabet af træ blev reduceret til et minimum, og nye former kunne opstå.

I 1842 blev prins Metternich opmærksom på Thonets arbejde og bragte ham og hans familie til Wien. Han perfektionerede sin bentwood-teknik i 1850'erne. I 1853 overdrog han sit firma til sine sønner, og firmaet hed fra da af "Gebrüder Thonet". Virksomheden fik sit store gennembrud i 1859 med den wienske kaffehusstol - stolen nr. 1 4. Stolen er stadig det mest succesrige industriprodukt nogensinde og Michael Thonet regnes for en pioner inden for industrielt design. Med ham begyndte den moderne møbelindustris æra.

Der var plads til 36 afmonterede nr. 14 stole, inklusive skruerne, i en kubikmeter af en transportkasse og kunne derfor fragtes overalt i verden til en lav pris. De blev samlet på stedet. Alene frem til 1930 blev 50 millioner stole produceret og erobrede kaffehusene i de europæiske metropoler. Stolen nr. 14 ændrer også udseendet af byens offentlige rum. Tunge polstrede møbler blev erstattet af lette, yndefulde bistrostole, der kunne bruges fleksibelt og stuves væk for at spare plads.

Møbler i rustfrit stål komplementerer udvalget

Fra Wien udvidede brødrene Thonet-imperiet. De byggede fabrikker i forskellige europæiske lande. I løbet af denne tid modtog de også støtte og opmuntring fra kejser Franz Josef I af Østrig-Ungarn. Imidlertid fik patriotisk loyalitet til kejseren virksomheden til at glide ind i en krise i slutningen af Første Verdenskrig. Thonet-brødrene besluttede derfor at fusionere med den jødiske købmand Leopold Pilzer fra Ungarn og hans Mundus-Aktiengesellschaft i 1921, hvilket gør dem til den største møbelproducent i verden.

Det var også Pilzer, der etablerede stålmøbler i Thonet-serien. Thonet erkendte tidligt potentialet i bøjede stålmøbler og sikrede sig rettighederne til design af adskillige Bauhaus-repræsentanter som Ludwig Mies van der Rohe, Mart Stam og Le Corbusier. Siden da har Marcel Breuers cantilever-stol til Thonet været en af de vigtigste nyskabelser i det sidste århundrede. Stålmøblernes klare fremtoning, som anses for at være en milepæl i designhistorien, var udtryk for en ny hverdagskultur og arkitektur, der blev kaldt "Ny Objektivitet". På det tidspunkt var Thonet ikke kun markedsleder inden for bøjet træmøbler, men var også i stand til at hævde sig som nummer 1 i stålmøbelindustrien.

I Frankenberg, Thonets yngste fabrik bygget i 1889, udvikles der stadig i dag innovative produkter, der altid er designet til at holde og imponere med deres materialekvalitet og tidløse formsprog. Fabrikken i nutidens Thonet GmbH har den mest moderne produktionsteknologi samt specifik knowhow, der er blevet indsamlet i mere end to århundreders virksomhedshistorie.

Bæredygtighed

Produkterne fra den traditionelle virksomhed Thonet er kendetegnet ved deres levetid og påvirker ikke miljøet hverken under produktion eller bortskaffelse. Inden nye produkter introduceres, lægges der vægt på bæredygtighed, miljøvenlighed og materialernes genanvendelighed, som allerede er på mindst 95 %.

Thonet får 100 % af sin elektricitet fra økologiske og bæredygtige energikilder. Virksomheden investerer også i genbrugsanlæg for opløsningsmidler og arbejder derved på at reducere sit miljømæssige fodaftryk. Det forarbejdede træ kommer fra bæredygtigt skovbrug og er FSC- eller PEFC-certificeret.

Thonet er blevet tildelt Green Globe-certifikatet 10 år i træk og er derfor et platinmedlem af organisationen, der vurderer bæredygtighed i forhold til miljøvenlighed, socialt ansvar og økonomisk rentabilitet i virksomheder.

Side af Thonet


De vigtigste designs