Thonet
Thonet

Thonet

Den tyske producent Thonet er en af verdens ældste familiedrevne møbelvirksomheder. Producenten er kendt for sine banebrydende møbeldesign i formspændt træ og stål, der repræsenterer en milepæl inden for industrielt design.

Filter 

Farver  
Hovedkategori  
Tilbud
Sortér: Mest populær  


Thonet – en milepæl inden for industrielt design og starten på den moderne møbelindustri

Producenten Thonet, der er en af verdens ældste familiedrevne møbelproducenter, har skabt historie med sine revolutionerende cafémøbler og den ikoniske stol nr. 14 (nu 214).

Virksomhedens historie

Thonets succeshistorie tog sin begyndelse i 1819 i Boppard ved Rhinen, hvor Michael Thonet drev sit eget værksted, hvor han fremstillede produkter af formspændt træ. I 1830 var han den første til at udvikle en proces til at bøje massivt træ ved hjælp af vanddamp: en revolution inden for træindustrien. Efter at have placeret stave af bøg i en trykbeholder blev der tilført vanddamp, indtil den harpiks, der omgav træfibrene, blev smidige. I denne ændrede tilstand kunne stavene bøjes omkring en form. Resultatet: Træstavenes yderside flækker ikke, og træet forbliver permanent bøjet. For træindustrien var denne innovation ensbetydende med langt mere effektive arbejdsprocesser, fordi træspild blev reduceret til et minimum, og nye former kunne fremstilles.

I 1842 blev Fyrst von Metternich opmærksom på Thonets arbejde og førte ham sammen med sin familie til Wien. Han perfektionerede sin teknologi med formspændt træ i løbet af 1850'erne. I 1853 overdrog han sin virksomhed til sine sønner, og virksomheden fik navnet "Gebrüder Thonet". Virksomheden fik sit store gennembrud i 1859 med wiener-café-stolen – stol nr. 14. I dag er stolen fortsat et af de mest succesrige, industrielt designede produkter nogensinde, og Michael Thonet betragtes som pioner inden for industrielt design. Den moderne møbelindustris æra begyndte med ham.

I transportkasser på hver én kubikmeter er 36 nr. 14 stole – adskilt i enkeltdele inkl. skruer – blevet forhandlet over hele verden på en omkostningseffektiv måde. Stolene blev så samlet ved ankomsten. Frem til 1930 blev der fremstillet 50 mio. stole, som indtog caféerne i de europæiske storbyer.
Nr. 14 stolen ændrede byernes offentlige pladsers udseende. Tunge polstrede møbler blev erstattet med lyse, elegante bistro-stole, der kunne bruges fleksibelt og opbevares på en pladsbesparende måde.

Møbler af rustfrit stål fuldender produktsortimentet

Med udgangspunkt i Wien har brødrene udvidet Thonet-imperiet. De oprettede fabrikker i forskellige lande i Europa, som blev støttet af Kejser Franz Josef I af Østrig-Ungarn. Ved afslutningen af 1. verdenskrig resulterede den patriotiske kejsers tillid dog i en krise for virksomheden. Thonet-brødrene besluttede derfor at fusionere virksomheden med den jødiske købmand Leopold Pilzer fra Ungarn samt dennes Mundus-aktieselskab i 1921, hvilket gjorde dem til den største møbelproducent i verden.

Pilzer var ansvarlig for at introducere møbler, der var fremstillet af stål, i Thonet-sortimentet. Thonet-brødrene var tidligt klar over potentialet for møbler, der var fremstillet i bøjede stålrør, og de sikrede sig rettighederne til designs fra talrige Bauhaus-repræsentanter, såsom Ludwig Mies van der Rohe, Mart Stam og Le Corbusier.
Marcel Breuers Cantilever-stol for Thonet betragtes som en af de vigtigste nyskabelser i forrige århundrede. Stålmøblernes klare udseende, der anses for at være en milepæl i designhistorien, var udtryk for en ny hverdagskultur og -arkitektur, der kaldes for "den nye objektivitet". På det tidspunkt var Thonet ikke blot førende på markedet for formspændte træmøbler, men virksomheden var også nummer 1 inden for stålmøbelindustrien. Fabrikken var placeret i Frankenberg / Eder.

Nationalsocialismen udgør en af de mørke sider i den ellers succesrige Thonet-historie. Den jødiske handelsmand Leopold Pilzer var nødt til at emigrere til USA. Alle fabrikker i Østeuropa gik tabt som følge af ekspropriation, og salgskontoret på Stephansplatz i Wien blev også ødelagt. Dette var et hårdt slag for Thonet, som var tæt på at gå fallit. I årene 1945 til 1953 genopbyggede Georg Thonet – oldebarn af virksomhedens grundlægger, Michael Thonet – den komplet ødelagte fabrik i Frankenberg.

Design-samarbejder

I de seneste årtier efter krigen har Thonet arbejdet på at forbedre klassikerne og har samarbejdet med anerkendte designere som Egon Eiermann, Verner Panton, Eddie Harlis, Hanno von Gustedt, Rudolf Glatzel, Pierre Paulin, Gerd Lange, Hartmut Lohmeyer, Ulrich Böhme und Wulf Schneider, Alfredo Häberli, Christophe Marchand, Lord Norman Foster, Delphin Design, Glen Oliver Löw, James Irvine, Piero Lissoni, Stefan Diez, Lievore Altherr Molina, Lepper Schmidt Sommerlade, Hadi Teherani, Läufer + Keichel og mange flere. Listen over designere er lang og højt profileret.

I Frankenberg udvikler Thonet-fabrikken, der blev bygget i 1889, fortsat innovative produkter, der altid er designet med henblik på lang levetid og karakteriseret ved høj materialekvalitet og et tidløst formsprog. Thonet GmbH har den nyeste produktionsteknologi samt den specialiserede knowhow, der er indsamlet via to hundrede års virksomhedshistorie.

Side af Thonet


Designer