• Fri pakkeforsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

På besøg i værkstedet: Sådan bliver en Kaj Bojesen Abe til

Kay Bojesen aben gennemgår en streng kvalitetskontrolKender du historien om den lille trædukke, som blev vækket til live? Pinocchio. Snedkeren Gepetto fremstillede en dukke, og en magisk fe pustede en nat liv i den. Den danske designer Kay Bojesen var en slags moderne udgave af snedkeren fra eventyret. Hans dyrefigurer af træ med de sorte, skinnende øjne har sjæl. De er stadig meget populære i dag, og den mest berømte af figurerne er Kay Bojesen aben.

Sådan blev trædyrene til

Bojesen begyndte at udvikle sit trælegetøj i 1919. Det var til hans nyfødte søn Otto. Han brugte sine egne barndomsminder som inspiration til designet. Bojesens egen far havde altid snittet figurer i træ til ham, da han var barn.
Tre år senere indsendte han sine første design til en designkonkurrence. Da Bojesen blev spurgt, hvorfor han deltog, svarede han:

'Det skyldes simpelthen det faktum, at jeg har en søn, der af familie og venner begaves med alt det legetøj, som tænkes kan. Imidlertid med det bedrøvelige resultat, at han, som er en kraftig og håndfast lille fyr, sørgeligt hurtigt ser det gå i stykker mellem fingrene på sig.'

Træet i Kay Bojesen aben har forskellige nuancer og åremønstreBojesens legetøj var derimod lavet af massivt træ og havde bløde, afrundede former. I de følgende år fortsatte designeren med at lave dyrefigurer i træ. Han forsøgte ikke at skabe komplekse efterligninger af de rigtige, levende dyr, men ønskede i stedet at skabe noget, der kunne være udsprunget direkte af et barns fantasi. Gennem årene skabte han derfor gravhunden, zebraen, kaninen, elefanten og mange flere. Hans abe, som blev designet i 1951, er stadig det suverænt mest populære af dyrene. Aben og de andre dyr produceres stadig af Rosendahl Design Group i samarbejde med Bojesen-familien.

Sådan bliver en Kaj Bojesen Abe til: ansvarligt design

Kay Bojesen aben: et hoved i mørkt teaktræAben består af 31 enkeltdele. Den er lavet af limba, en type afrikansk hårdttræ, samt bæredygtigt teaktræ: Virksomheden Kay Bojesen har fokus på at beskytte miljøet og påtage sig et socialt ansvar. De bruger kun teaktræ fra bæredygtige plantager, hvor der praktiseres ansvarlig skovdrift, og hvor der tages hånd om levevilkårene for de mennesker, der lever i nærheden af plantagen.
Armene på Kay Bojesen aben er i teak- og limbatræ

Hver Kay Bojesen Abe er unik

Hvert eneste trædyr er unikt. Det skyldes træets naturlige åremønster og farve. Nyfældet teaktræ fra en plantage kan variere i farve fra voksgul til lys grågrøn. Mørke pletter og striber er også almindeligt. Disse farvevariationer er normale og er et udtryk for kvalitet. Virksomheden sikrer, at aberne har et så ensartet udseende som muligt, på trods af farvevariationerne. Det gælder først og fremmest abens arme og ben. Hovedet er ofte en anelse mørkere end resten af kroppen.
Kay Bojesen aben i produktionsprocessen

Streng kvalitetskontrol

Under kvalitetskontrollen sikrer producenten, at alle dyr har en glat overflade uden splinter, mærker eller revner. Hvis der er knasthuller, må de kun være opstået på en naturlig og sund måde. Virksomheden importerer limbatræ fra Afrika til abens ansigt, fødder, hænder og mave. Træet lever op til EU's standarder for træhandel, hvilket er køberens garanti for, at træet stammer fra et lovligt skovbrug i oprindelseslandet.

Kay Bojesen aben er et levende væsen – på sin helt egen måde. Med tiden bevirker lys og luft, at trædyret får en ensartet og varm gyldenbrun farve. Men der er én ting, der aldrig ændrer sig: Kay Bojesen abens helt egen personlighed.

Vare fra 15.11.2016, af Annika Schneid

Alle varer fra denne kategori Behind the Scenes

Flere emner