• Fri pakkeforsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Artek

Det finske firma Artek blev grundlagt i 1935 af Alvar og Aino Aalto, Maire Gullichsen og Nils-Gustav Hahl. Funktionalitet og tidløs æstetik er de væsentlige elementer, der forbinder Artek-produkter.


Oplev alle kollektioner og serier fra Artek

Artek: Kunst og teknologi siden 1935

Artek blev grundlagt i 1935 i Helsinki af fire unge idealister: Alvar og Aino Aalto, Maire Gullichsen og Nils-Gustav Hahl. Deres mål var at "sælge møbler og fremme en moderne livsstil gennem udstillinger og andre uddannelsesressourcer."

Efter dets grundlæggers radikale ånd er Artek stadig en innovativ spiller i moderne designverden og udvikler nye produkter i grænsefladen mellem design, arkitektur og kunst.

Navnet Artek er en kombination af "kunst" og "teknologi" begreber, der er centrale i den internationale modernistiske bevægelse, der fik betydning i 1920'erne. Det var Walter Gropius, en vigtig repræsentant for den moderne tid, der skabte mottoet "kunst og teknologi - en ny enhed". Teknologi forstås som videnskab og industrielle produktionsmetoder, mens kunstbegrebet omfatter arkitektur og design ud over visuel kunst. Modernitet stræbte efter en frugtbar forening af disse to sfærer. Denne påstand førte grundlæggere af Artek til navngivningen af virksomheden.

Klarhed, funktionalitet og poetisk enkelhed

Artek-kollektionen består af møbler, lys og tilbehør designet af finske mestre og førende internationale designere. Artek står for klarhed, funktionalitet og poetisk enkelhed.

Artek-manifestet: En syntese af kunsten

Artek-manifestet beskriver visionen for de fire grundlæggere af virksomheden. Selv om den øjeblikkelige drivkraft var at professionalisere den internationale formidling af Aaltos 'design, forbinder Manifestet Artek til en kulturel mission, der går langt ud over rent kommerciel.

Med slagord som Modern Art, Industry and Interior Design, Propaganda, gør manifestet tydelige mål for Artek: at opnå en syntese af kunsten, forbedre hverdagen og bringe moderniteten til Finland - og på samme tid Alvar Aaltos nordisk fortolkning af disse principper i At gennemføre verden.

Standardiserede enkeltkomponenter: L-ben

Karakteristisk for Alvar Aaltos arbejde er systemet med standardiserede individuelle komponenter, der kan samles til en omfattende møbelskollektion. Mens idéens begyndelse kan ses i L-benet, går Aalto-kollektionen endnu længere: produkter kan let kombineres og matches, formater som bordstørrelser og højder er fleksible, overflader og farver kan også tilpasses til små projekter.

I slutningen af 1920'erne arbejdede Aalto sammen med møbelproducenten Otto Korhonen på en række innovative teknikker. Dette førte til udviklingen af L-benet, en L-formet fod lavet af massivt, bøjet træ, som gjorde det muligt at fremstille mere end 50 forskellige produkter.

Yderligere eksperimenter med presset krydsfiner og lamineret birkelameller gav resultater, der gjorde nogle af Aaltos mest berømte design mulige.

Side af Artek


De vigtigste designs