• Fri pakkeforsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Teaktræ

Vedligeholdelsestips til dine havemøbler

Træ hører blandt de mest populære materialer til havemøbler. Bænke og borde af dette naturmateriale ser naturlige og rustikke ud, og de passer harmonisk ind i en haves organiske look. Teaktræ er meget populært til udendørs møbler. Den ædle træsort fra Sydøstasien er vejrbestandig og kendt for sin lange holdbarhed. Vores studentermedhjælper Philip Rabanus kender til træ, da han læser til træingeniør. Han ved, hvordan man bedst vedligeholder sit teaktræ.

Træingeniøren Philip fortæller om teaktræ

Teak kommer fra teaktræet, som primært er naturligt forekommende i Sydøstasien og øerne i Stillehavet. "Gummiindholdet er enormt og er årsagen til træets olieagtige karakter og dets robuste overflade. Det er grunden til, at teak normalt ikke lakeres eller forsegles", forklarer Philip. "Det tropiske træ er modstandsdygtigt over for svampeangreb og træbakterier i modsætning til de fleste andre træsorter i området, hvilket er endnu en grund til, at det er så velegnet til havemøbler".

ArchitectMade - Ælling, ællinger af træ
Cutter i lille, teaktræ
Optimist-træfiguren af ArchitectMade lavet af teak
 
 

De fleste af vores teaktræsmøbler er FSC®-certificerede, som f.eks. produkterne fra Skagerak. Det betyder, at producenten er forpligtet til at bevare den økologiske balance i skoven. Træet kommer derfor fra såkaldte teaktræsplantager og ikke fra naturligt voksende træer.

Vedligeholdelse af teaktræ: Sådan får du dine havemøbler til at se ud som nye i meget lang tid

Møbler i teak har en intens rødbrun til gylden farve, når man køber dem. Træet udvikler med tiden et beskyttende lag, patinaen. Møblerne bliver sølvfarvede, hvilket mange møbelejere synes ser trist ud. "Der findes specielle beskyttende olier til teaktræ, som er beregnet til at bevare den rødbrune farve", oplyser Philip. "Man fordeler det på møblerne med et håndklæde eller en klud af hør. Træet skal være rent, for ellers vil snavset sætte sig i den beskyttende olie". Teaktræsolie kan fås i ethvert byggemarked.

Skagerak – Adria lænestol, teak

Hvis der er kommet patina, er der mange forskellige måder, hvorpå man kan fjerne det. Træet er meget vejrbestandigt, hvilket er årsagen til, at det kan behandles med vand uden problemer. Den letteste måde at fjerne patinaen på er med en almindelig skurebørste og lidt sæbevand i årernes retning. Man kan også bruge en højtryksrenser, men vær varsom: "Det er meget vigtigt at bruge et lavt tryk og holde afstand til træet." Hvis trykket er for højt, kan det beskadige overfladen. Man skal gå forsigtigt frem," forklarer Philip. En tredje metode til at fjerne patinaen er ved slibning. "Stole med mange lameller er vanskelige at slibe," siger Philip. Man opnår et godt resultat ved at være omhyggelig med at slibe i alle huller. Det kræver tid og tålmodighed.

Jan Kurtz – Snow stabelstol 300
Jan Kurtz – Snow stabelstol 300
Jan Kurtz – Snow stabelstol 300
 
 

Oversigt over hyppigt stillede spørgsmål om teaktræ og dets vedligehold:

Hvordan genkender jeg teaktræ?
Du kan skelne den tropiske træsort fra andre pga. dens intense rødbrune farver, som går over i det gyldne.

Hvilket træ stammer teak fra? Hvor fældes det henne?
Teaktræ kommer fra teak-træer, som er hjemmehørende i Sydøstasien og på Stillehavsøerne.

Er teaktræ vejrbestandigt?
Ja, teakens store indhold af gummi er årsagen til, at træet er meget olieholdigt og overfladen robust. Det tropiske træ er modstandsdygtigt over for svampeangreb og træbakterier. Det får en grålig patina med tiden, som let kan fjernes med en børste eller sandpapir.

Hvorfor bliver teaktræ gråligt?
Træet kan skifte farve allerede efter få uger alt efter omgivelserne og vejret. I tørt klima kan det tage et par måneder. Jo mindre fugtighed der er, jo langsommere skifter møblerne farve.

Bør man behandle teaktræ med olie?
Hvis man ønsker at bevare den rødbrune farve på sine havemøbler, bør man regelmæssigt behandle træet med teaktræsolie – med et par måneders mellemrum. Du bruger blot en hørlærredsklud. Teaktræsolie kan fås i ethvert byggemarked. Men det er ikke nødvendigt at oliebehandle møblerne: Teaktræ kan holde i årtier uden at blive oliebehandlet, og uden at det på nogen måde tager skade.

Selandia klapstol med armlæn fra Skagerak i teaktræ
 
 

Hvordan rengør jeg mine havemøbler af teaktræ?
Vejrbestandigheden er grunden til, at det tropiske træ er let at rengøre med en børste eller en klud med lidt sæbevand.

Hvordan vedligeholder jeg havemøbler af teak?
Hvis du ikke har noget imod den grålige patina – den naturlige beskyttende film på teaktræ – så behøver du hverken vedligeholde eller rense møblerne. Teaktræ er modstandsdygtigt over for alle typer vejrlig år efter år, uden at det tager skade af den grund. Men foretrækker man at bevare den rødbrune farve på træet, skal man behandle det med teaktræsolie et par gange om året. Hvis der udvikles patina, kan man let fjerne det igen med en skurebørste og lidt sæbevand. Sådan får man den intense rødbrune farve tilbage.

Vare fra 05.08.2015

Tags: Havemøbler, Træhavemøbler, Træmøbler

Flere emner