• Fri pakkeforsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Visiona-udstillinger

Visiona udstillinger: Visiona 2 / Fantasy Landscape af Verner Panton

Gå til produkter

Visiona-udstillingerne, der blev afviklet fra slutningen af 60'erne til 70'erne, anses fortsat for visionære i deres kreative anvendelse af rum og radikale visioner for fremtiden i det 20. århundrede.

Med titlen "Visiona 2 – Revisiting the Future" udstillede Vitra Design Museum i Weil am Rhein, Tyskland, Verner Pantons radikale visioner fra 1970'erne for fremtiden fra 7. februar til 1. juni 2014.

I 1968 hyrede kemivirksomheden Bayer AG en udflugtsbåd lige ved siden af og i anledning af møbelmessen i Køln, fordi den ønskede for første gang at vise de tekniske muligheder og den praktiske anvendelse af de nye syntetiske fibre i en kollektion af boligtekstiler. Men for at yde tidens asketiske og kunstneriske ambitioner retfærdighed og appellere til slutbrugerne engagerede Bayer populære samtidige designere til at stå for indretningen af skibet.

Verner Panton

Visiona 0-5: udstillingerne

Visona 0: Verner Panton, 1999

Den første udstilling (Visiona 0), som blev arrangeret i 1968 af den danske arkitekt og designer Verner Panton, blev en bragende succes. Selvom Panton helt vendte op og ned på det oprindelige koncept for udstillingen ved at reducere Bayer-produkter til en del af baggrunden, oversteg nettoeffekten af denne første Visiona udstilling langt alle de eksisterende parametre for annoncering og skabte et avantgarde-rum, der brød de eksisterende traditioner for boligdesign. På den måde integrerede Verner Panton sit trendsættende design i rummene, som f.eks. lamperne Fun, Flowerpot, Topan eller VP-Globe, og den legendariske Panton Chair. Selvom det dengang krævede en stor indsats at gøre plastikmøbler attraktive for slutbrugerne, er hans cantilever-stol af plastik nu et berømt designikon, som er solgt i et milliontal og udstillet på anerkendte museer overalt i verden.

Visona 1: Joe Colombo

Joe Colombo

Den første Visiona udstillings enorme succes banede vejen for den næste udstilling det følgende år. Bayer engagerede Joe Colombo, som vakte stor opsigt med sine karakteristiske designs med komplekse, multifunktionelle møbelmoduler, til Visiona 1 i 1969. Med fjernsynsapparater i loftet og drejevægge med indbygget minibar præsenterede den italienske designer Joe Colombo et design, som lige så godt kunne være taget ud af en tidens James Bond-film. De idéer til boligindretning, som Joe Colombo præsenterede på Visiona 1, bestod af futuristiske elementer fra rumalderen, som var langt forud for sin tid, og som blev genbrugt og integreret i Colombos "Total Furnishing Unit" fra 1971.

Visona 2: Verner Panton, 1999

Panton Chair

Den tredje og måske mest berømte udstilling var Visiona 2 i 1970. I det år blev Verner Panton igen bedt om at indrette Rhinbåden "Loreley". Hans installation "Fantasy Landscape" var et kreativt fyrværkeri af lyse farver og organiske former, og de fotos, der blev taget heraf, sammenfatter stadig ånden og troen på fremskridtet i alle Visiona udstillingerne. Knapt så relateret til Joe Colombos rumalderdesign og mere inspireret af menneskets indre verden skabte Verner Panton en "levende hule", der tilsidesatte alle traditionelle arkitekturbegreber, og som i dag anses for højdepunktet af Pantons kreative visioner. I hulen er gulve, vægge, lofter og nicher tilsyneladende støbt i ét stykke og påført uigennemsigtige blå og røde farvetoner. Hulens belysning var integreret i designet og blev understøttet af forskellige lyde og dufte i de forskellige rum. På den måde gik disse eksempler på psykedelisk rumdesign over i historien og blev nogle af de vigtigste installationer fra anden halvdel af det 20. århundrede, hvor de også fik stor bevågenhed i medierne. Mange af de møbler, lamper, vægdekorationer og tekstiler, som Panton skabte til sin "hule", blev senere masseproduceret i en lidt ændret form og gør det stadig. Det gælder f.eks. Amoebe, Living Tower og Spiral lampen.

Visiona 3: Olivier Mourgue

Olivier Mourgue

Visiona 2 med Pantons visionære rumdesign var svært at overgå, og det lykkedes ikke for Visiona 3 i 1971 med Olivier Mourgue at opnå samme opmærksomhed som tidligere. Men dens arkitektur havde alligevel et kæmpe potentiale. Den franske Olivier Mourgue var især populær på grund af sit futuristiske møbeldesign, f.eks. "Djinn Chair", som han designede til Airborne International, og som blev berømt som lænestol og et centralt møbel i Stanley Kubriks film "2001: A Space Odyssey". På Visiona 3 præsenterede Mourgue et naturinspireret indretningskoncept med geologiske og græsinspirerede design til gulv og tæpper. Han arbejdede på to niveauer og skjulte hjemmets teknologi (f.eks. elektriske apparater) under gulvet, mens han fremhævede de indbydende, afslappende og organisk formede lounge- og siddeområder på øverste niveau. I virkeligheden var hans vision inspireret af idéen om harmoni mellem mennesker og mennesker i harmoni med naturen.

Visiona i Frankfurt

Visiona 4 fandt sted i Frankfurt for første gang i 1974 i anledning af bolig- og tekstiludstillingen. Det er her Visiona vendte tilbage til nutiden i ordets egentlige betydning. Ikke som den gjorde i slutningen af 60'erne med sit ruminspirerede udseende, men med et moderne udtryk, hvor Bayer præsenterede en række tekstiler, gulvbelægninger og materialeoverflader fra deres aktuelle kollektion under kunstnerisk ledelse af den amerikanske stofdesigner Jack Lenor Larsen. Visiona 5, der var indrettet af arkitekt Paoplo Nestler, og som kun kunne fremvise ganske få visionære møbeldesigns, fulgte efter i 1980. En udstilling med usædvanligt få indendørs møbelelementer blev netop det, som Bayer havde tænkt sig med Visiona: et offentligt arrangement til markedsføring af Bayers innovative tekstiler. De første Visiona udstillinger vil imidlertid altid blive betragtet som unikke, og især Visiona 2 vil blive husket. De vare afgørende for både nutidens og fremtidens boligindretning og er stadig med til at definere billedet af ruminspirerede og psykedeliske mønstre fra fortiden.

Alle varer fra denne kategori News & Trends

Relaterede designere