• Fri pakkeforsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

60'er-design

Vitra – Pantonstolen

Gå til produkter

Muren og månelandingen, Beatlemania og miniskørter, studenteroprør og Woodstock – 1960'erne var et årti med enorme forandringer. Politiske, sociale, kulturelle og æstetiske omvæltninger påvirkede alle. De har også efterladt deres spor i designverdenen ved at skabe nye måder at tænke på og ved at slippe en utrolig kreativitet løs. Sagt på en anden måde, så var 1960'erne det årti, hvor design definitivt blev en kraft, der rørte ved alle samfundslag. Design påvirkede folks købsbeslutninger og fik en naturlig, identitetsskabende plads i hverdagen.

Ungt design uden grænser

Ball Chair fra Eero Aarnio Originals

Mens 50'ernes solide, ikke-følelsesbetonede og funktionelle design var defineret af mellemkrigstiden, kiggede man fremad i 60'erne. I stedet for 'ingen eksperimenteren' var parolen inden for designverdenen nu 'alt er muligt'. Denne optimisme var drevet af teknologiske fremskridt, økonomisk opsving og en ung og vellønnet generation, som ikke bare længtes efter følelsesmæssig, men også visuel sanselighed.

Fantasifulde former, stærke farver og nye materialer inden for boligindretning var lige så efterspurgt som alternative livsstile, bevidsthedsudvidende stoffer og popmusik. Det vigtigste var at distancere sig fra det etablerede samfund og dets konventionelle smag. Folk begyndte at afvise modebranchens strukturerede skrædderarbejde, og værdier som holdbarhed og funktion spillede ikke længere en hovedrolle. Popart-bevægelsen var ikke alene om sit ønske om nye æstetiske produkter, som bevidst var kortvarige, masseproducerede, humoristiske og ironiske. De lette, fleksible 60'er-møbler, som eksempelvis Sacco sækkestolen fra Zanotta, afspejlede de unges fascination af mobilitet og ubesværethed.

Stelton – salatskål fra Cylinda serien

Design i 60'erne – møbler til masserne

De nye kunststoffer gjorde det muligt at masseproducere billige produkter. Man indrettede sig ikke længere for resten af livet, men begyndte at følge den aktuelle mode, som designerne gladeligt leverede.

Resultatet var et ægte designboom, som især de italienske producenter nød godt af. Designere som Ettore Sottsass, Joe Colombo og Anna Castelli Ferrieri designede farvestrålende hverdagsgenstande i ABS-plast for Kartell, Danese og Artemide, og formerne afspejlede den nyeste teknologi. Verner Panton blev inspireret af de nye muligheder, som kunststof gav, og skabte Pantonstolen, som er en af tressernes mest berømte design. Man troede på de nye kunststoffer, hvilket blev yderligere understreget med rumalderlooket.

Panton Chair fra Vitra i basic dark

Møblerne fra 60'erne og rumalderen – runde former til fremtiden

Zanotta – Sacco sækkestolKapløbet om at erobre rummet havde stor indvirkning på folk i midten af 60'erne og dermed også på mode og design. Spørgsmålet om, hvordan man ønskede at leve i fremtiden, afstedkom futuristiske design og manifesterede sig i første halvdel af 1960'erne i geometriske former. I film som f.eks. 'Barbarella' med Jane Fonda og Stanley Kubricks 'Rumrejsen år 2001' viste man fantastiske rumverdener i hvid og sølv og plastikmøbler med runde former. Ball stolen af Eero Aarnio, Eclisse bordlampen af Vico Magistretti og kugleformede radioer og fjernsyn bragte rumalderen ind i de jordiske stuer.

Eclisse bordlampe fra Artemide

De sene 60'ere – opstand, oprør og politisering

Da Neil Armstrong satte sin fod på månen i 1969, var ungdommen allerede begyndt at fokusere på andre emner. Studerende i hele verden modsatte sig forældede magtsystemer, og man var kritisk over for den umådeholdne materialisme. De teknologiske fremskridt medførte ikke kun begejstring, men også bekymring, fordi den Kolde Krig gjorde folk bange for en atomkatastrofe. Inden for design kom denne udvikling til udtryk i en neo-organisk, psykedelisk stil, som erstattede de geometriske former.

Anti-designbevægelsen

Isol. Isspand 1 l fra Stelton

Med sit fantasirum Visiona II skabte Verner Panton et rum, der nedbrød de kendte konventioner samt gulvets, loftets og væggenes geometri. Modulerne var varme, bløde, føjelige og farverige og kunne ændres for hele tiden at skabe nye perspektiver. Fra Italien kom der fortsat flere impulser. Anti-designbevægelsen, som Ettore Sottsass stod i spidsen for, vendte sig igen mod de upersonlige, industrielt fremstillede, materialistiske forbrugsvarer, der havde præget første halvdel af dette årti. Nu var kravet, at designobjekter skulle udfordre intellektet og brugernes opfattelsesevne. I prototyper og manifester udforskede den italienske designer designets kulturelle potentiale og præsenterede kitsch, ironi og forkerte proportioner som en modreaktion på modernismens perfektionistiske æstetik. Disse kendetegn blev senere hen varemærket for postmoderne design og påvirkede Memphis-bevægelsen.

Zanotta Mezzadro taburet, rød

Retrodesign til flowerpower-generationen

Som endnu en reaktion på den hidtil overdådige livsstil opstod der i slutningen af 60'erne en miljøbevægelse, som gik ind for miljømæssig bæredygtighed. Denne tanke blev støttet af The Club of Romes bog 'Grænser for vækst'. Dette medførte en renæssance, hvor folk vendte tilbage til håndværk, studioglas, keramik og håndvævede tæpper. Oliekrisen i begyndelsen af 1970'erne betød også, at man genovervejede brugen af kunststoffer.

Fra forbrugerrevolutionen i begyndelsen af dette årti til miljøbevidsthed, flowerpower og anti-design – 60'ernes designverden havde forskellige udtryk og synspunkter. Set i bakspejlet kan det siges med sikkerhed, at 60'erne var æraen, hvoraf Retro møblerne i dag udspringer.

Du kan opleve en genopblomstring af 1960'erne med vores designklassikere fra tresserne nedenfor.

Alle varer fra denne kategori Designviden

Relaterede varemærkerRelaterede designereBlogartikler