• Gratis forsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Wilhelm Wagenfeld


Wilhelm Wagenfeld, Bauhaus

Wilhelm Wagenfeld blev født den 15. april 1900 i Bremen og var en af de vigtigste tyske industrielle designere i det 20. århundrede og Bauhaus-studerende.

Efter oplæring på en sølvvarefabrik og studier ved en Bauhaus-tegneskole i Hanau i Tyskland i perioden 1923-1925 deltog han i et forberedelseskursus forestået af Lazlo Moholy-Nagy, hvor han samarbejdede med Marianne Brandt. Wilhelm Wagenfeld blev berømt for sin lampe med glasfod og opalglasskærm, som han designede sammen med Karl J. Jucker i 1924 som et afgangsprojekt ved afslutningen af sin læretid i Weimar.

WG24 lampen (produceres i dag af Tecnolumen) blev lovprist af hans arbejdsgiver og blev solgt i store mængder.

Den lille, yndefulde bordlampe har et enkelt udtryk som en gadelygte, den er et symbol på den tidlige minimalisme udviklet i Tyskland og er i dag en Bauhaus-klassiker.

I sin tid i Weimar, først som assistent og senere som forelæser ved Staatliche Hochschule für Handwerk und Baukunst (Bauhaus) indtil 1930, designede han mange andre produkter, primært lamper, bordservice og andre brugsgenstande – alle karakteriseret ved stor formel strenghed og indsatsen for at skabe et ægte design. Efter Wagenfelds opfattelse bør et produkt være 'beskedent' og samtidig nyttigt, til en overkommelig pris og en tiltalende hverdagsgenstand.

I 1942 blev Wagenfeld indkaldt til militærtjeneste og sendt til Østfronten, og han kom først tilbage i efteråret 1945 efter at have tilbragt et stykke tid i en russisk krigsfangelejr.

I 1954 grundlagde han 'Werkstatt Wagenfeld', der udviklede industrimodeller.

Mange glas- og metaldesign for Jenaer Glaswerk Schott & Gen., Braun, Rosenthal, Fürstenberg og WMF og andre kommer fra 'Werkstatt Wagenfeld'.

For Jenaer Glas eksperimenterede han med presset glas, der indtil da var notorisk kendt som et billigt materiale, og på grundlag af disse eksperimenter designede han de stabelbare Kubus krukker og andre produkter. Takket være hans enkle design af funktionelle, men stadig tiltalende husholdningsartikler i metal og glas, blev Wagenfeld en af de mest betydningsfulde industrielle designere af sin tid. I 1978 lukkede Werkstatt Wagenfeld. Siden 1980 har Tecnolumen sat Bauhaus-lampen fra 1924 og andre design fra 1920'erne i produktion. Den 28. maj 1990 døde Wilhelm Wagenfeld i Stuttgart, og han blev begravet i Collex-Bossy i Schweiz.

Side af Wilhelm Wagenfeld


Brands