• Fri pakkeforsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

US-amerikansk design

Livsstilsbillede: Loungestolen fra Vitra i læder blev designet af Charles og Ray Eames. De to designere designede den komfortable læderstol til en ven.

Gå til produkter

Selve jobbet som designer og designet selv er amerikanske opfindelser. Det kan derfor ikke undre, at det mest berømte design-motto "form følger funktion" stammer fra en amerikaner, arkitekten Louis Sullivan (1856-1924 ).

Handel, produktion og forbrug danner billedet af amerikansk design. Antallet af "anonyme designprodukter", der har et brand-navn, men ikke behøver navnet på en berømt designer for at være et "godt design", er meget imponerende. Virksomheder som Coca Cola, Apple, IBM, Tupperware, Black & Decker, Harley Davidson, Polaroid, Kodak, Kellog, Rollerblade, General Motors osv. er kendt over hele verden, og er indbegrebet af "The American way of life". Mange gadgets og redskaber til daglig brug (fra symaskiner og støvsugere til pladespillere og walkmans og bærbare computere) er opfundet på den anden side af Atlanten. Personligheder som Thomas Edison og Henry Ford er synonyme med opfindsomhed og innovation.

Plywood Group von Charles & Ray Eames

Indtil 1920'erne var USA et udviklingsland i forhold til produktdesign, hvorefter landet pludselig bliver førende inden for moderne design.
Kontorer med betegnelsen "industrielt design" på deres skilt åbnede først i New York i slutningen af 20'erne. I USA, hvor ikke kun masseproduktion, men også reklame og markedsføring er blevet udviklet markant, talte design også med inden for salgsområdet.

Lounge Chair mit Charles & Ray Eames

Raymond Loewy (1893-1986 ), der er grundlægger af Streamlines (Streamlines Designs) på grund af det streamline-dækkede S1-damplokomotiv, betragtes som en af de ledende repræsentanter for amerikansk design, og er også ansvarlig for mange firmadesigns (f.eks. logoerne for Shell, Spar og Lucky Strike).

Andre vigtige bidrag til udviklingen af designkulturen i USA blev gjort af Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Josef Albers eller Marcel Breuerat, alle tidligere centrale skikkelser i Bauhaus-bevægelsen og immigranter, i slutningen af 1930'erne, samt Cranbook Academy, der blev grundlagt i 1939, hvor arkitekter og designere som Eero Saarinen, Florence Knoll og Charles Eames blev uddannet.

Plastic Chairs von Charles & Ray Eames

Også Museum of Modern Art (MoMA), som blev grundlagt i 1929, har bidraget til det amerikanske design, ved at sætte nye aftryk med trendsættende udstillinger. Uanset om det er med udstillingen "Modern Architecture. International Exhibition." i 1932, hvor begrebet "International Style" blev defineret; med konkurrencerne i 1940'erne "Organic Design in Home Furnishings" og "Low Cost Furniture Design", hvorfra produkter som La Chaise, Plastic Chairs eller Plywood-Series af Ray og Charles Eames blev udviklet; eller den episke udstilling "Italy: The New Domestic Landscape", som præsenterede den vellykkede fremmarch af italiensk design, er det stadig en stor ære for designere at få deres design optaget i MoMA's samling.

Ud over "Knoll International" (grundlagt i 1938) producerede virksomheden Herman Miller (grundlagt i 1923) trendsættende møbler designet af designdirektør George Nelson og co-designerne Charles Eames, Isamu Noguchi og Paul Laszlo. De berømte produkter fra Hermann Miller er Marshmallow Sofa (1956), Coconut Chair (1956), the Atomic Clock (1949, i dag: Ball Clock), som alle blev designet af George Nelson, Plastic Chairs af Charles & Ray Eames (1948) eller Coffee Table (1944) af Isamu Noguchi, der især blev berømt med Akari lampeserien i 1950'erne.

Plywood Elephant von Charles & Ray Eames

I 1960'erne oplevede den amerikanske bilindustri stor vækst, mens virksomheder som IBM, som fremstiller kontormaskiner, var blandt verdens største producenter af mainframedatamater. Mens en objektiv designstil etablerede sig hos den smagskontrollerende klasse, var dette målrettet mod de nye oprørere i 60'erne, hvorfra Flower-Power og Pop-Design fra Woodstock-generationen opstod.

USA var påvirket af Vietnam-krigen, Watergate-skandalen og oliekrisen i 1970'erne. Derfor blev 80'erne til et årti, hvor man orienterede sig i nye retninger, og hvor det blev skabt et veritabelt designboom. Der blev udviklet postmoderne design som kedelen "Bird" fra den amerikanske arkitekt Michael Graves, der arbejdede sammen med Richard Meier på Alessi-projektet "Tea & Coffee Piazza". Med sine møbelserier Easy Edges (1972), Rough Edges (1982), den pap-lænestolen "Little Beaver" (1987) og kedlen "Pito" (1992) tiltrak den amerikanske arkitekt Frank O. Gehry sig opmærksomheden og er senere blevet internationalt kendt for sin amorfe og dekonstruktive arkitektoniske stil.

Home Desk von George Nelson

Ligesom Henry Ford iværksatte en slags anden industriel revolution med samlebåndet, var USA også first-mover inden for brugen af elektronik. PC'er, bærbare pc'er og mobiltelefoner ændrede erhvervslivet og hverdagen. Ud over designteams og designafdelingerne hos amerikanske virksomheder som f.eks. Apple, Bose eller Tupperware, er der i dag kun få berømte møbeldesignere i Amerika. De mest berømte repræsentanter for den yngste designergeneration er Jeffrey Bernett, Richard Shemtov, Nick Dine og Karim Rashid.

Alle varer fra denne kategori Designviden

Relaterede designere