• Fri pakkeforsendelse fra 1099 kr
  • 24.000 produkter på lager
  • 30 dages returret

Alessandro Mendini


Alessandro Mendini

Alessandro Mendini blev født i Milano i 1931 og spiller en stor rolle i udviklingen af italiensk design.

Allerede året efter at han var færdig med arkitektuddannelsen i Milano, blev Mendini i 1960 partner i Olivetti-designeren Marcello Nizzolis tegnestue "Studio Nizzoli Associati".

Medini blev teoretiker i italiensk avantgardistisk design og first mover for nye tendenser gennem arbejdet som stifter, redaktør og chefredaktør for magasinerne "Casabella" (1970-1976), "Modo" (stiftet i 1977) og "Domus" (1979-1985).

I 1973 var Mendini med til at stifte den alternative designskole "Global Tools" og i 1978 et af de første medlemmer af den legendariske tegnestue Alchimia, som han designede sofaen Kandissi og bordet Ondoso for (begge i 1979).

I samarbejde med andre internationale designere har Mendini udviklet koncepterne Redesign og Banal Design, hvor farver og former forandrer dagligdags redskaber til nye redskaber med et stænk af ironi. Det er især gennem ironien og den ofte respektløse håndtering af den moderne tro på "god smag" og fremmedgørelsen af tidligere mestre og designklassikere, at Mendini ikke viger tilbage for en livlig diskussion.

"Original kvalitet findes ikke længere i dag. Opfindelsen af nye former er skiftet ud med variationer af dekoration og overflader. Designet er Re-Design. At designe er at dekorere."

De rigt dekorerede og udsmykkede genstande – eksemplarisk udført i stolene Thonet og Bauhaus – blev mødt med manglende forståelse og hård kritik fra funktionalismens fortalere. Mendinis' mål er ikke at repræsentere en endimensional eller funktionel designstil, men at stille spørgsmål om idé og funktion og derigennem hjælpe med at formidle designet.

Alessandro Mendini har igennem mange år arbejdet som Art Director og mentor for Swatch og Alessi. Siden 1989 har han sammen med sin bror Francesco, som også er arkitekt, stået i spidsen for tegnestuen Atelier Mendini i Milano, der også afholder teoretiske kurser samt leverer vellykkede design- og arkitektur-applikationer. Ud over interiøret i flere end hundrede Swatch-Shops, Alessi-butikker og Bisazza-showrooms verden over har Mendini skabt en lang række trendsættende design- og arkitekturgenstande.

Blandt de mange værker fra Mendini er Casa della Felicità (1983-1988), som Mendini Architects tegnede for Alberto Alessi, ligesom tegnestuen har udført uafhængige opgaver for Aldo Rossi, Ettore Sottsass og Riccardo Dalisi. På museet i Groningen (1988-1994) benyttede Mendini sig af samme princip i designet af indgangsområdet, og til selve bygningen engagerede tegnestuen internationale arkitekter og designere som f.eks. Coop Himmelblau, Michele de Lucchi og Philippe Starck. Paradise Tower i Hiroshima (i 1989 i samarbejde med Yumiko Kabayashi), Scuola del Mosaico i Spilimbergo og den skulpturelle Steintor-jernbanestation i den tyske by Hanover (1994).

Berømte designerobjekter fra Mendinis er bl.a. den umiskendelige proptrækker Anna G. (1994) og Alessandro M. (2003) for Alessi, lænestolen Poltrona di Proust og lænestolen Vassilij (begge 1978 for Alchimia, 1993 Reedition for Cappelini), bordet Papilio for Zanotta (1985), kaffemaskinen Geo for Alessi (2003) eller Kandissi sofaen og Ondoso bordet (begge for Alchimia i 1979).

Side af Alessandro Mendini


Brands