• Gratis forsendelse fra 499,00 DKK
  • 100% klimaneutral forsendelse
  • 30 dages returret

Alma Siedhoff-BuscherAlma Siedhoff-Buscher

Alma Buscher (1899-1944) studerede ved Bauhaus i Weimar og Dessau fra 1922 til 1927.

I hele Bauhaus' levetid var man også dedikeret til børnenes verden. Så langt tilbage som i 1919 solgte de studerende ved Bauhaus-skolen hjemmelavede produkter på markedet i Weimar, og man lavede efterfølgende også børnemøbler på værkstederne. I centrum for denne bevægelse stod Alma Buscher, som fra 1923 lavede børnemøbler, der var enkle, praktiske og multifunktionelle: Hendes legeskab var f.eks. ikke blot et opbevaringsmøbel, men havde også flere kasser, børnene kunne lege med – en åbning i skabsdøren gjorde det oven i købet ud for scenen i et dukketeater.

Alma Buscher gik på den prestigefyldte Reimann skole i Berlin fra 1917, som var en privat kunstskole med progressive indlæringsmetoder og en praktisk indstilling over for kunst og kunsthåndværk. Skolen var også foregangssted for uddannelse af kvinder, hvilket var et særsyn på den tid. I 1920 skiftede Alma til undervisningssektionen på det tyske kunstindustrimuseum, hvor hun primært arbejdede med kommercielle kundebestillinger.

Alma Buscher følte sig hæmmet i sine udfoldelser på grund af bestillingsarbejder efter kundernes ønsker, hvorfor hun i 1922 lod sig indskrive ved Bauhaus i Weimar. Da Alma Buscher med succes havde gennemført det indledende kursus med Johannes Itten og en række andre kunstneriske sværvægtere (f.eks. modtog hun undervisning af Klee, Kandinsky og Theo van Doesburg og tog et malekursus hos Hirschfeld-Mack) forsøgte skoleledelsen at placere hende inden for det traditionelle kvindefag vævning.

Men Alma Buscher klagede sin nød til Gropius og havde held med at skifte over til træskærerarbejde, så hun kunne fremstille legetøj til børn og køkkenredskaber. Det var også i den periode, at hun designede sine legendariske børnemøbler til børneværelset i Haus am Horn i Weimar – modelhjemmet til Bauhaus-udstillingen i 1923. Bauhaus fik stor succes med dette børneværelse. Møblerne er nogle af de få genstande fra Weimar-perioden, som er lavet i flere eksemplarer. De blev en del af Bauhaus' officielle visuelle identitet.

Udover børnemøbler lavede Alma Buscher også et dukketeater i 1923 samt begge de berømte Bauhaus skibsspil. Det lille byggespil indeholder 22 farvede træbrikker samt et ark med foreslåede konstruktioner, hvilket viser spillets mange muligheder.

Efter at have giftet sig med skuespilleren Werner Siedhoff i 1926, som var aktiv på Bauhaus-scenen, og have født sine to børn, droppede Alma Siedhoff-Buscher sit designarbejde, selvom hun stadig bidrog til familiens økonomi med bestillingsarbejder. Alma Buscher døde i 1944 under et luftangreb i nærheden af Frankfurt.


Brands